SHL Svenska hockeyligan

MILJARDSMÄLLEN

Av: 

Ha Ab

HOCKEY

Splittrad elitserie – då kan klubbarna gå miste om 1,3 miljarder: ”Det här är inte bra”

Splittringen av elitserien kan innebära en miljardsmäll för klubbarna.

Det nya tv-avtalet – värt 1,3 miljarder kronor – riskerar nu att skrotas.

– Det här var absolut inte bra, säger Timrås ordförande Christer Ericson.

Gårdagens kombinerade ägar- och styrelsemöte på ­Arlanda mellan de tolv elitserieklubbarnas ordförande blev ­både dramatiskt och kaotiskt.

Allt kulminerade med att de fem Nordic Trophy-klubbarna – Linköping, Färjestad, Frölunda, HV 71 och Djurgården – beslutade sig för att säga upp det nuvarande aktieägaravtalet med Hockeyligan. Ett avtal som annars automatiskt hade förlängts med ytterligare fyra år den 30 april 2010.

– Så snabbt som utvecklingen sker i vår omvärld kunde vi inte sitta fastlåsta med ett avtal som i princip sträcker sig över fem år, säger HV 71:s ordförande Hans-Göran Frick.

Vägrade skriva på avtal

Dessutom vägrade de fem NT-klubbarna skiva under ett så kallat upplåtelseavtal, en förutsättning för att kunna teckna ett nytt tv-avtal.

Elitseriens nuvarande tv-avtal går, precis som aktieägaravtalet, ut våren 2010.

Enligt uppgifter till Sportbladet var ett gemensamt undertecknande av avtalet ett krav från de sju andra klubbarna, och en stor anledning till att splitringen blev definitiv. Av de sju klubbarna som inte sagt upp avtalet sågs det nya tv-avtalet som ekonomiskt mycket fördelaktigt. Flera klubbledare som Sportbladet varit i kontakt med bekräftar att det finns ett färdigt fyraårsavtal med Canal Plus värt 1,3 miljarder kronor. Något som skulle ge de tolv elitklubbarna runt 25 miljoner kronor per år mellan 2010 och 2014.

– Det här kan innebära en stor ekonomisk smäll, absolut är det så. Vi befinner oss i en lågkonjunktur och med tanke på det tycker jag det nya tv-avtalet var riktigt, riktigt bra, säger Christer Ericson.

De sju återstående klubbarna är fast beslutna att fortsätta med en elitserie med tolv lag även efter 2010, oavsett om de fem övriga klubbarna väljer att hoppa av.

”Fortfarande attraktiv”

– Men nu är det nya förutsättningar och det blir jätteviktigt att vi kan komma överens om ett avtal för tv-rättigheterna för elitserien, säger Ericson.

Även Canal Plus menar att gårdagens händelse får konsekvenser.

– Klart att det kommer att påverka avtalet. Vi måste absolut diskutera den nya situationen, men vad det leder till vill jag inte spekulera i just nu, säger Mats Örbrink programdirektör på Canal Plus.

Men Örbrink tror att elitserien fortsätter vara en attraktiv produkt även om de fem storklubbarna väljer att hoppa av.

– Det finns en rad intressanta lag från allsvenskan. Jag är helt övertygad om att en match mellan Modo och Leksand är betydligt mer attraktiv för den svenska tv-publiken än exempelvis en match mellan HV 71 och Novosibirsk.

ENKÄT: Vad tycker ni om att klubbarna vill dra sig ur elitserien?

LULEÅFANS

Jimmy Renlund, ordförande

– Det är tråkigt. Det sänker nivån på elitserien och måste vara grymt tråkigt för deras supportrar. Jag hade varit grymt ledsen om det var Luleå, det är inte direkt så att man bara kan glida över till Ryssland. Jag vet inte vilka det kan vara positivt för. Det är ändå fem toppklubbar, eller i alla fall fyra, som det ser ut nu, vilka ska ersätta dem?

NORTH BANK SUPPORTERS

Linda Brevitz, ordförande

– Dels är det tråkigt att Ryssland har så mycket pengar att de kan köpa upp alla svenska talanger. Men jag förstår att klubbarna är missnöjda med hockeyligan. Förhoppningsvis kanske de förstår att något måste hända nu. Det är både positivt och negativt men tråkigt att det ska behöva gå så här långt.

THE WOLFPACK

Mikael Tjus, ordförande

– Min personliga åsikt är att det inte är bra. Vi vill se Färjestad i elitserien, det är härligare att se dem mot svenska lag än ryska. Jag vill se svensk hockey i Sverige.

GOA GUBBAR

Jan Kajupank, ordförande

– Det är spännande. Det beror lite på vilka bortaresor det blir, det är inte så roligt att åka till Moskva en torsdag. Men har de gjort det här så har de gjort det. Som supporterklubb är det bara att gilla läget. Men man måste göra något i Sverige. NHL och Ryssland kan inte mjölka oss på alla spelare så fort de börjat åka skridskor, då blir det inte kul för svensk hockey.

BRYNÄS SUPPORTERKLUBB VÄST

Sissi Johansson, ordförande

– Det är för jävligt. Väljer de detta så får de föra det men då hoppas vi att de inte får komma tillbaka till elitserien om det går åt helvete. Vi har en av de bästa ligorna i världen men nu kommer kvalitén att drabbas, helt klart. Det är förödande för svensk hockey, det är jag övertygad om.

MODO SUPPORT

Christian Lund, ordförande

– Jag tycker definitivt inte om det. Supportermässigt blir det fruktansvärt svårt. Att åka till Ryssland tar flera dagar och kostar massa pengar, det kommer inte att fungera. Hockeymässigt tror jag att det är förödande för svensk hockey om många lag försvinner. Då tror jag att fokus kommer att ligga på allsvenskan.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan