OS-hjältarna: Vi är homosexuella

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommer ut i gaytidning: ”Folk tycker det är bra”

Från OS-hjältar till gayikoner.

Nu tar Erika Holst och Ylva Lindberg bladet från munnen och kommer ut i tidningen QX.

– Om det kan hjälpa yngre, osäkra ungdomar så är det här bara positivt, säger Ylva Lindberg.

talar ut Ylva Lindberg och Erika Holst väljer att tala ut om sin homosexualitet. ”Om det kan hjälpa yngre är det bara positivt”, säger Ylva Lindberg.
Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN
talar ut Ylva Lindberg och Erika Holst väljer att tala ut om sin homosexualitet. ”Om det kan hjälpa yngre är det bara positivt”, säger Ylva Lindberg.

Den senaste tidens homodebatt inom sporten har rört upp en hel del känslor. Men trots uppmaningar och insinuationer har inga elitidrottare ännu vågat komma ut. Förrän nu.

Tre Kronors hockeyhjältinnor från OS, lagledaren Erika Holst och backen Ylva Lindberg, väljer nu att komma ut som homosexuella i tidningen QX:s juninummer.

Öppet homosexuella

– Vi fick en förfrågan och det kändes rätt. Det här har ju varit i ropet. Man kommer väl till en sådan punkt, säger Lindberg.

Både hon och Erika Holst har varit öppet homosexuella inom laget, men valt att inte gå ut med sin läggning för allmänheten.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Än så länge bara positiva. Folk tycker att det är bra. Jag hoppas att det fortsätter så. Det handlar om att folk måste acceptera en som man är, annars är de inte ens riktiga vänner.

”Tuff miljö”

Hur kommer det sig att tjejer vågar komma ut, men inte killar?

– Jag vet inte hur det är i killag. Men hos oss har det aldrig varit något man diskuterat. Vi känner varandra och vet hur vi lever, det är accepterat av alla. Kanske är det inte så öppet hos killarna, jag vet inte, säger Lindberg.

– Det är tragiskt. Visst är miljön tuff för herrarna. Men bakom de hårda spelarna finns människor som har barn och kanske en mamma där hemma som de älskar och har sett upp till. Men jag tror faktiskt att det finns elitspelare som har kommit ut i sina lag, säger Erika Holst till QX.

AnnaMaria Jansson

Publicerad: