Elitserien delad i två divisioner

HOCKEY

Färjestad krossade Djurgården - då klövs tabellen

Foto: EXPLOSIONEN Jonas Frögren och Jörgen Jönsson (t v) skriker ut sin glädje efter ett av sju (!) mål på Djurgården, som nu släppt in 15 puckar på två matcher.

KARLSTAD

Toppen kör över botten - och elitseriesprickan växer.

I går var det Färjestad som skickade Djurgården än mer ner i det undre skiktet genom att vinna med solklara 7-1.

- Jag tror risken är stor att de lag som ligger i botten nu stannar där, säger Färjestads lagkapten Jörgen Jönsson.

Redan efter en sjundedel av serien ser man tydliga tendenser på vilka som är de starka och vilka som är de svaga lagen i årets serie.

Tendenser som brukar hålla i sig.

- Topplagen brukar vinna två tre matcher i rad lite då och då. När du hamnar i botten är det så lätt att du blir nöjd när du vinner - och då blir det också lätt så att du förlorar nästa match. Och då är det svårt att hämta in något i tabellen, säger Jönsson.

Mellanlagen bättre

Någon riktig förklaring till varför det ser ut som om elitserietabellen är på väg att snabbt spricka i år har inte Jönsson.

- Kanske är det så att "mellanlagen" har blivit snäppet bättre. Men att det blir fler lag i botten kan förstås bli räddningen på sikt - för dom som klarar sig ovanför kvalstrecket.

Det var kedjan med Jönsson, Emil Kåberg och Jonas Höglund som såg till att golva Djurgården i går. Speciellt på hugget var Höglund som var delaktig i Färjstads tre inledande mål. Höglund spelade fram till 1-0 och 2-0 och gjorde sen på egen hand 3-0 efter 50 sekunder i andra perioden.

- Jag vet vad jag kan och har inte varit orolig. Men visst var det skönt att få göra poäng igen, säger Höglund.

Han började säsongen trögt även ifjol, men kom till sist att bli lagets näst bäste poängplockare med 15 mål och 17 assist i grundserie.

- Nu kom poängen lite tidigare än vad de gjorde ifjol. Det gäller att inte åka omkring och fundera för mycket utan ta tag i det själv istället, säger Höglund.

Sju olika målskyttar

Efter två raka förluster på hemmaplan kände hemmaspelarna kraven på seger inför matchen mot Djurgården. Inledningsvis såg det krampaktigt ut, men i takt med att det lossnade för Höglund lossnade det även för Färjestad.

Till slut blev det sju mål - av lika många målskyttar.

För Höglund finns dock kanske en förklaring till poängtorkan. Precis i seriestarten blev han pappa för första gången till dottern Hanna.

- Det är det största som har hänt mig, men nu känner jag att jag kan börja koncentrera mig på hockeyn igen, säger Jonas.

Vad ska man då säga om Djurgårdens insats?

- Dom var inte speciellt bra. Jag tror inte de är nöjda insatsen, säger Höglund.

- Jag tycker synd om dom, säger Jönsson.

Diplomatiska svar. Men kanske även talande för hur stor skillnaden är mellan topp och botten i år.

Patrick Kipler ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM