Bottenkrisen allt djupare i Leksand

HOCKEY

Wikegård: De agerar klantigt

Krisen blir allt djupare i Leksand.

Tabellraden efter fem omgångar: 5 0 0 5 0.

– Jag tycker Leksand agerar klantigt, säger expertkommentatorn Niklas Wikegård till sportbladet.se

Foto: Tungt. Leksand åkte på en ny smäll i elitseriehockeyn, 1–5 mot Djurgården i kväll.

Nästjumbon mot jumbon.

Mötet i Globen i kväll mellan Djurgården och Leksand handlade om en tidig måste-match, mellan två bottentippade lag som inlett nya säsongen svagt.

5–1 till Djurgården var precis vad Hans Särkijärvi och Challe Berglund behövde, 1–5 mot Djurgården var precis vad Pirro Alexandersson inte behövde.

Jimmie Ölvestad smällde in 1–0 redan efter 13 sekunders spel och Djurgården gick till pausledning med 2–1. I mittronden ökade Patrick Thoresen och Christopher Thörn till 4–1, och när Fredrik Bremberg drog in 5–1 stängdes matchen helt.

Masarna har släppt in 22 mål hittills och har visat upp stora brister i defensiven.

Inte så konstigt, tycker Niklas Wikegård, före detta tränare i Djurgården, nu expertkommentator i SVT.

– Starten är alltid oerhört viktig för en nykomling och att gå in i en serie med vetskap om att två av lagets viktigaste backar missar 8–10 matcher är både dumdristigt och klantigt, säger Niklas Wikegård.

Först i mitten på oktober kommer förstärkningen som Leksand kanske behövt redan nu.

Jan Nemecek, 29, före detta Timrå och med meriter från tjeckiska landslaget.

Ladislav Benysek, 30, som gjort tre VM-turneringar för Tjeckien.

De spelar på ”artistkontrakt” och får av skattetekniska skäl bara vistas i Sverige i sex månader.

– Visst, det finns en ekonomisk sida på det här också, det är jag medveten om. Men vad har Leksand kalkylerat med? Sex månader framåt från och med mitten på oktober...då är vi framme i mitten på mars. Då pågår ett SM-slutspel och är Leksand med där kanske spelarna tvingas hem inför en semifinal eller nåt.

Efter kvällens 1–5-smäll är även Pirro Alexandersson bekymrad:

– Vi gjorde markeringsmissar vid varje mål, det vara bara att slå in pucken i öppet mål. Vi är alldeles för spända, spelarna får inte ut det dom kan, säger Leksandstränaren till TT.

Linköping vägrar fortfarande att ta stryk, 4–1 mot Modo innebär femte raka segern. Per Svartvadet gav Modo ledningen efter 4.02 i första perioden, men Linköping vände och vann. Andras Holmqvist och Mikko Luoma ordnade 2–1 in till tredje perioden och där ökade Ulf Söderström och Jussi Tarvainen på för LHC.

– Vi har ett grymt starkt gäng rakt över och egentligen är jag inte särskilt överraskad över vår otroliga start på säsongen, säger backen Andreas Holmqvist till TT.

Toppmötet mellan Färjestad och Frölunda blev dramatiskt: Jan-Axel Alavaara och Peter Högardh såg till att Frölunda tog en 2–0-ledning, men Per Hållbergs 1–2-reducering i 1.15 in i slutperioden sköt liv i matchen. Tommi Kallio avgjorde för Frölunda med mindre än minuten kvar med sitt distinkta 3–1-mål.

Stor Frölunda-hjälte: Tommy Salo som storspelade i kassen.

Stephan ”Lillis” Lundh berömde nyförvärvet.

– Det var väldigt roligt att se Tommy Salo göra en så bra insats.

Leif Boorks Brynäs fortsätter att övertyga i upptakten av elitserien, 3–1 mot hemma i Gavlerinken mot Södertälje i kväll gav tredje segern.

Mikael Wahlbergs 3–1-puck i spel i numerärt överläge med matchklockan på 17.53 i sista perioden avgjorde.

Bakåt spikade Johan ”Honken” Holmqvist igen – igen. På två matcher mot SSK har Honken svarat för 76 räddningar.

– Skönt att vinna de tajta matcherna, säger han till TT.

Luleå skickade ut tunga artilleriet mot Mora, 6–1 var stora siffror – med sex olika målskyttar: Pekka Saravo (1–0), Karl Fabricius (2–0), Jonas Nordquist (3–0), Robin Lindqvist (4–1), Johan Harju (5–2) och Fredrik Hynning.

Mest imponerade Luleås unga fjärdekedja – och Robin Lindqvist njöt i fulla drag.

– Det känns underbart, fantastiskt. Att få göra mål i elitserien har jag drömt om hela livet, och att få göra det inför hemmapubliken... det är en känsla som måste upplevas, sade 18-åringen om målpremiären.

HV 71 hamnade i ett 1–2-underläge borta mot Timrå, men lyckades arbeta sig tillbaka och vinna med 4–3. Johan Davidsson (2–2, 3–2) och Mika Hannula [4–2) vände på matchen.

Pär Mårts var rejält bekymrad efter två perioder.

– Vi agerade inte klokt ute på isen. Läste situationerna fel. Det såg nästan ut som om vi försökte gå till anfall utan att ha pucken. Och det brukar ju inte gå så bra. Inför tredje skulle vi säkra bakåt och utnyttja kontringschanserna.

Anders Burström, PeO Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM