Karalahti om sin tid i NHL: ”Jag var full 75 procent av tiden”

”Det hände att de ringde mig och sade att ’nu kan du dricka några öl’. Då visste jag att några testfria dagar väntade”

Foto: TT
Finländske backlegendaren Jere Karalahtis hockeykarriär har kantats av skandaler.
HOCKEY

Den före detta hockeyspelaren Jere Karalahti, 42, hade en skandalomsusad karriär.

Nu öppnar finländaren upp sig i sin nysläppta självbiografi.

– Jag var ofta så borta att jag inte ens kunde svänga med skridskorna, skriver Karalahti.

Medgångar och motgångar, medaljer och skandaler. Jere Karalahtis ishockeykarriär var något utöver det vanliga.

På det sportsliga planet slog backen igenom i Helsingfors IFK, tog sig både till NHL och KHL innan han avslutade karriären med två säsonger i HV71. På landslagssidan har han även tre VM-silver och ett brons.

Men utanför isen har kontroverserna duggat tätt. 2002 stängdes han av från allt NHL-spel i sex månader efter att han åkt fast för droger och för drygt nio år sedan dömdes han även till 20 månaders villkorlig dom efter att ha varit inblandad i ett narkotikabrott. Alkohol och droger var ett återkommande tema under Karalahtis tid i USA.

Nu har Karalahti släppt en självbiografi, ”Jere”, där han öppnar upp sig om karriären. I boken berättar han bland annat att problemen började redan innan tiden på andra sidan Atlanten, hemma i HIFK, men att de sena kvällarna och kokainbruket fortsatte i Los Angeles Kings. Där såg han till att undvika att åka fast genom att bli vän med drogtestarna.

– Det hände att de ringde mig och sade ”nu kan du dricka några öl”. Då visste jag att några testfria dagar väntade, skriver han enligt YLE.

”Var full 75 procent av tiden”

Karalahti lyckades dock inte utesluta alkoholen från idrotten, istället accelererade problemen med tiden. Bland annat berättar han att han även under tiden i Nashville Predators såväl missade träningar som dök upp till dem berusad.

– I Nashville stannade jag en dryg månad och spelade femton matcher. I praktiken fick jag rejält med istid varannan kväll men var full 75 procent av tiden – eller hade i varje fall en rejäl baksmälla. Jag var ofta så borta att jag inte ens kunde svänga med skridskorna. I efterskott känns det surrealistiskt. Det är ändå frågan om den tuffaste hockeyserien i världen.

Samma drogproblem följde även med in i landslagssamlingarna. Bland annat berättar han om en händelse under VM 2004, där han tillsammans med några inkallade kompisar tog kokain.

– Alkoholen började bli tröttsam, så jag ringde in mina egna vänner. Vi gick till toaletten och snortade kokain, skriver han enligt Iltalehti.

Hemlig relation i Minsk

Vidare berättar Karalahti om perioden i vitryska Dynamo Minsk. Under den tiden hade han fru och barn kvar hemma i Helsingfors, utan vilka han kände sig ensam i Minsk. Då träffade han Oksana.

– Ett sätt att spendera tiden var att prata med kvinnor. Glada och positiva Oksana var en variation under en tung period, skriver han enligt Iltalehti.

Karalahti berättar också att relationen med Oksana enbart handlade om sex, åtminstone för honom, och att han ville hålla det hemligt. Något som problematiserades när Oksana blev gravid. Enligt Iltalehti ska Karalahti ha övertalat Oksana att gå med på en abort då, men inte när hon blev gravid en andra gång. Sedan dess har Karalahti bara träffat dottern Stella en enda gång.

– Även om jag innerligt avskyr modern så vill jag fortfarande att Stella ska ha en pappa. Jag har gett henne mitt efternamn och ett finskt medborgarskap. Det är det enda konkreta jag kan göra, berättar Karalahti.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey