Klart: Så blir nya SHL

Lag 13 och 14 möts i play out

avTomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Till nästa säsong förändras seriesystemen i våra högsta serier.

Endast ett lag kan åka ur SHL, till skillnad från två stycken som riskerar det i dag.

Enligt SHL:s förslag till styrelsen kommer lag 13 och 14 spela en play out i bäst av sju matcher.

– Det stämmer, säger vice vd Johan Hemlin.

28 januari 2018 fick värmlänningen Ola Lundberg officiellt uppdraget att som ensamutredare se över svensk ishockeys framtida seriesystem för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Åsikterna från samtliga inblandade klubbar, fans och förbundsrepresentanter har varit många och i slutet av 2018 presenterade Lundberg sitt förslag på en presskonferens.

Lundberg ville förändra så att upp- och nedflyttning mellan Hockeyallsvenskan och SHL så det för första gången på över 30 år kommer kunna flyttas rakt upp och ner utan kvalspel mellan serierna.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Oskarshamn ligger sist i SHL-tabellen just nu

Hockeyallsvenskan var besviket över att endast ett lag, enligt förslaget, får chansen att ta sig till SHL. I dag har, i praktiken, två lag chansen i direktkvalet mot de två sämsta lagen i SHL.

Och förslaget antogs i juni 2019 av Svenska Ishockeyförbundets årsmöte.

Styrelsen tar beslut

Ishockeyförbundet gav på samma årsmöte i uppdrag till SHL och Hockeyallsvenskan att på eget ansvar ta fram ett degraderingsupplägg för SHL samt ett uppflyttningssystem för Hockeyallsvenskan.

Sportbladet har tidigare skrivit om Hockeyallsvenskans vision och förslag till nytt seriesystem.

Nu har SHL gjort sin hemläxa och arbetat fram ett förslag och nu återstår det för SHL:s styrelse att ta det slutgiltiga beslutet.

Föga överraskande utgörs förslaget av en förlorarfinal, eller playout om man så vill, där lag 13 och lag 14 spelar en serie om sju matcher där vinnaren stannar kvar i SHL. Lag 13 har hemmafördel.

– Vi tog upp förslaget med sportcheferna när vi var i Chicago i december och de var positiva. Nu återstår det för styrelsen att ta det sista beslutet innan det blir verklighet, säger Johan Hemlin, vice vd för SHL.

Inte klart hur slutspelet blir

Fortfarande återstår två frågeställningar för SHL innan seriesystemet och serieupplägget för 2020–2021 kan antas fullt ut.

Slutspelet? Det är hur många lag som ska spela i slutspel. I dag är det sex lag direkt till kvartsfinal och fyra lag som får tampas i åttondelsfinaler.

Fallskärmen? Och det är inte heller helt klart hur fallskärmen för lag som åker ur högsta serien ska utformas. I dag tvingas det lag från Hockeyallsvenskan som avancerar till SHL betala sex miljoner kronor till det lag som man slår ut.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM