NHL

NHL-stjärnans stora kväll: ”Kul sprida glädje”

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

30 NHL-stjärnor samlades i ishallen i Tumba.

På läktarna fanns 1000 högljudda ungdomar.

– Det här var en oerhörd kick för oss spelare att få spela inför en sådan här publik, säger initiativtagaren Mika Zibanejad.

New York Rangers stora stjärna Mika Zibanejad har gjort sig känd för sitt sociala engagemang för ungdomar.

Bonusen efter VM-guldet i Köpenhamn 2018 skänkte han till flicklag runt om i Stockholm.

Den här veckan anordnar Mika Zibanejad en ishockeycamp i Stockholm för intresserade.

På torsdagskvällen hade han samlat 30 NHL-spelare för att spela en internmatch och skill competition.

Bland närvarande spelare märktes också namn som William Nylander, William Karlsson, Gabriel Landeskog, Patric Hörnqvist och Jesper Bratt.

”Annorlunda kommentarer”

Den som fick allra störst jubel och längsta kön till den efterföljande autografskrivningen var Mika Zibanejad.

– Det är nog främst från VM som jag är igenkänd, det är kul att få sprida glädje. Vi fick höra många roliga och annorlunda kommentarer vid autografsskrivningen och det syntes verkligen hur glada de blev, det betyder mycket för dem att få träffa oss och byta några ord också, säger Mika Zibanejad.

Vad var det du fick höra från dem?

– Det var många som ville säga att jag är deras favoritspelare. Sedan var det de som kom med New York Rangers-prylar eller var New York Rangers-prydda också.

Vad var det ni NHL-spelare vill visa upp ute på isen?

– Vi ville att de på nära håll skulle få se hur det fungerar på den nivån vi spelar. Vi märkte att saker som inte är så speciella för oss blev väldigt coola för dem.

Axelskadad i våras

Mika Zibanejad har fyllt 26 år och har nu hunnit med fyra säsonger i New York Rangers efter lika lång tid innan i Ottawa Senators.

De två senaste säsongerna har New York Rangers missat Stanley Cup-slutspelet, men förra säsongen var Mika Zibanejad lagets överlägset bästa poänggörare med 74 poäng (30 mål och 44 assist) på 82 matcher.

Den sista månaden spelade han med en axelskada och var tvungen att tacka nej till VM i Slovakien.

– Det höll egentligen inte alls på slutet, men det var bara några matcher kvar – det är en annan inställning och kultur när det gäller skador och sjukdomar där borta om du ska spela eller inte. Det blev rehab under VM samtidigt som jag var med i SVT:s studio, säger Mika Zibanejad.

Var det ett svårt beslut att ta att tacka nej till VM?

– Visst var det jobbigt att inte kunna komma, alla supportrar vill ju ha det bästa lagen men vi spelare måste tänka mer långsiktigt. När jag är hel och frisk kommer jag alltid att säga ja till Tre Kronor, så stort det är att spela i landslaget vill man inte ha något att skylla på eller spela när man inte är hundra och det finns de som är bättre när man själv bara kan spela på 65 procent av sin nivå.

Hur känns kroppen nu när du har börjat komma ut på is igen?

– Hela sommaren har jag känt mig helt återställd, det har blivit många timmar i gymmet och på löpbandet. Jag har försökt hålla mig borta från isen och ishockeyn så mycket det gått för att få upp suget, jag vill bara förbereda mig och kroppen så mycket som mögligt innan försäsongsträningen börjar på allvar.

Nya stjärnor i laget

Ishockeytemperaturen har höjts avsevärt i New York-regionen den senaste tiden – New York Islanders var framgångsrikt redan förra säsongen, New Jersey Devils har fått in stora namn som P.K. Subban, Jack Hughes och Nikita Gusev.

New York Rangers har också kunnat bygga upp något nytt, ryska superstjärnan Artemi Panarin och finska jättetalangen Kaapo Kakko ser ut att kunna bli nya kedjekamrater till förstacentern och assisterande kaptenen Mika Zibanejad.

– Ombyggnaden och generationsväxlingen har gått lite snabbare än alla trott med de här spelarna vi har fått in, hela laget och hela organisationen har blivit extra taggade inför den kommande säsongen. Vi har fått in den spetsen som vi har saknat, det är jättebra spelare och en extra tändvätska, säger Mika Zibanejad.

Vad säger du om att spela tillsammans med främst Artemi Panarin?

– Jag ser faktiskt riktigt mycket fram emot att få slå några pass med honom, det ska verkligen bli jätte-, jättekul. Jag har spelat mot honom så många gånger att jag vet vad han går för, vi ska nog kunna komplettera varandra på ett bra sätt.

Hur märks det att lagen runt New York ser bättre rustade ut än på länge?

– Det är roligt när matcherna mellan oss betyder mer, derbyna är alltid något extra med rivaliteten men nu kommer det också att bli viktiga poäng som står på spel mellan oss. Det blir spännande att vara en del av det.

”Fanns inte förr”

Mika Zibanejads hockeycamp är en del Sports Heart som drivs av Malin och Chris Härenstam (känd sportkommentator på SVT), där 1000 barn i åldern 5–15 år deltar i 14 olika sporter i Stockholm 4–9 augusti.

Mycket av inriktningen är att vara en schyst kompis, respekt för varandra och ha roligt tillsammans.

– En sådan här camp med den här inriktningen fanns inte när jag var ung. Hockeyn är väldigt tuff och hård, men här handlar det mer om kamratskap och vara en bra lagkompis, säger Mika Zibanejad.

Till campen delas det också stipendier till barn som kommer från familjer som saknar ekonomiska möjligheter eller mötts av andra svårigheter i livet.

Sports Heart vill ge barn oavsett bakgrund och förutsättningar möjligheten att delta, organisationen jobbar för alla barns rätt till idrott och hälsa.

– Vi vill nå ut till de som annars har svårt att komma i kontakt med sporten. Min pappa är från Iran och min mamma är från Finland så jag hade själv ingen naturlig koppling till ishockey, säger Mika Zibanejad.

På isen delade Mika Zibanejad ut stipendium till Monica Andersson från Munkedal som årets hockeymamma (delades ut av mamma Ritva Zibanejad) och Anders Hultgren från Kovland som årets eldsjäl.

Innan det är dags att åka över till Atlanten igen reser Mika Zibanejad till England på söndag för att se Manchester United möta Chelsea i Premier League-premiären.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Zibanejads kärlekshyllning till fotbollsprofilen – berättar om hur de träffades

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

New York Rangers

Mika Zibanejad

Tumba