Nyquists straff: Sex matchers avstängning

HOCKEY

Han satte klubban i ansiktet på Minnesotas Jared Spurgeon.

Nu har Gustav Nyquist fått sitt straff – Detroit-svensken stängs av i sex matcher.

”Smällen var extremt farligt och hade lätt kunnat resultera i en allvarlig, om inte karriärshotande, skada”, lyder NHL:s disciplinnämnds utlåtande.

Det var i Detroits möte med Minnesota som Gustav Nyquist, 27, fick en crosschecking i ryggen och tappade humöret.

Svensken svarade Jared Spurgeon genom att sätta upp klubbladet i ansiktet på sin motståndare som direkt föll till isen.

Lyckligtvis tog träffen inte illa för den kanadensiske backen – men Nyquists agerande har ändå fördömts i hockeyvärlden.

– Han hade ondskefulla avsikter och visste precis vad han gjorde. Han måste få åtminstone fem matchers avstängning, sa Mike Milbury, expertkommentator på NBC.

”Ser verkligen inte bra ut”

Gustav Nyquist förklarade efter matchen för Sportbladet hur han upplevde situationen.

– Jag har tittat på bilderna och det ser verkligen inte bra ut. Men det var en olyckshändelse.

– Jag försöker i den situationen få klubban runt honom för att knuffa ut honom där pucken är, men klubban fastnar i huvudet, tyvärr. Jag hoppas alla som känner mig vet att jag aldrig skulle försöka skada en annan spelare avsiktligt.

”Kunde varit karriärshotande”

Nu har domen kommit. NHL:s avdelning för spelarnas säkerhet, motsvarigheten till disciplinnämnden, har kommit fram till att Nyquist ska stängas av i de sex kommande matcherna i NHL.

”Nyquist är helt och hållet ansvarig för att ha använt sin klubba till att dela ut en smäll som var extremt farligt och lätt hade kunnat resultera i en allvarlig, om inte karriärshotande, skada”, lyder bland annat motiveringen bakom beslutet.

Att straffet inte blir hårdare är mycket tack vare att Nyquist aldrig tidigare under sin 317 matcher långa NHL-karriär blivit avstängd eller bötfälld.

Enligt Sportsnets etablerade hockeyskribent Chris Johnston går Nyquist under sin avstängning miste om 158 333 dollar i utebliven lön, motsvarande drygt 1,4 miljoner kronor.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM