Rookiens guldkontrakt – en halv miljon i bonus

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Oskar Lindblom har gjort en succésäsong och det kan resultera i nästan en halv miljon bara i bonusar.
HOCKEY

En av SHL:s bästa och fortfarande rookie.

Oskar Lindblom, 20, är en av alla talanger som det regnar bonuspengar över.

Brynässtjärnan har redan dragit in mest i SHL – nästan en halv miljon kronor.

– Det är klart att det är roligt, säger han.

Lönerna i SHL skenar i väg, men för alla rookies i ligan – spelare upp till 21 år – kan de endast tjäna maximalt 23 000 kronor i månaden enligt kollektivavtalets rekommendationer.

En ynklig summa, kan tyckas, särskilt i jämförelse med många fall av äldre spelare som tjänar betydligt mer, men presterar sämre.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar spelarna i DITT SHL-lag

Oskar Lindblom, 20, är ett tydligt exempel.

Stortalangen är en av dem som tjänar minst i grundlön i Brynäs, men är lagets poängkung och kom även fyra i hela SHL:s totala poängliga.

Men 20-åringen kan vara lugn – trots allt.

Rookieavtalen i ligan innehåller nämligen en bonusbilaga som gör att talangerna kan tjäna storkovan om de uppfyller vissa milstolpar, till exempel:

  • Visst antal minuters istid.

  • Antalet matcher.

  • Vinster.

  • Landslagsmatcher.

Och just Lindblom har fått jackpot.

Han har uppfyllt de flesta milstolpar där topp fyra i den totala poängligan ger mest klirr i kassan för rookies, 150 000 kronor.

En landslagsmatch för Tre Kronor ger också 10 000 kronor (Lindblom har spelat tre matcher) och spelare som spelat över 750 minuter den här säsongen drar in 72 000 kronor.

– Det är klart att det är roligt när man uppfyller bonusar. Men samtidigt visste jag att jag hade tre år på mig. Jag skrev mitt rookiekontrakt för tre år sedan och har haft tid att bygga på min utveckling och inte ha bråttom, säger Lindblom som är minst sagt nöjd med sin säsong.

– Det kändes bra redan förra säsongen och sedan fick jag en bra sommar och kunde ta det vidare.

Brynästalangen spelar dock enligt det gamla kollektiv som omförhandlades i mitten den 24 november, men skillnaden mellan det nya är marginell.

När grundserien nu har summerats har Lindblom redan dragit in runt 400 000 i bonusar och har chansen att komma upp till närmare miljonen.

Rookiesarna som tjänat mest

Om Brynäs går långt i SM-slutspelet är han aktuell för Guldhjälmen, som tilldelas ligans mest värdefulle spelare, och skulle ge en rookie 300 000 kronor. Skulle Lindblom dessutom bli uttagen i VM väntar 27 500 kronor per VM-match.

– De duktiga killarna får absolut väldigt bra betalt, helt klart. Vi har höjt miniminivån en aning i det nya avtalet jämfört med det gamla, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare hos spelarfacket Sico, om bonussystemet.

Så fungerar bonusklausulerna

ARTIKELN HANDLAR OM