Wännström tvingas bort: ”Inte varit roligt”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Sebastian Wännström har varit petad och tvingas nu lämna Leksand.

För första gången pratar den 29-årige forwarden själv om den tunga försäsongen.

– Jag var inte beredd på det här, jag har inte fått chansen att bevisa något, säger han.

Tre dagar innan SHL-premiären bryter Sebastian Wännström och Leksand med varandra.

I stället har han skrivit kontrakt med Ässät från Björneborg i den finska ligan över den kommande säsongen. Något som Sportbladet kunde avslöja redan under tisdagen.

Hela den tuffa tiden fram till nu har Sebastian Wännström hållit sig undan från att prata med media.

– Allt har gått väldigt fort, det här kom upp som ett alternativ för någon dag sedan. Efter det skulle det lösa sig med Leksand, nu flyger jag till Finland i eftermiddag. Som situationen blev kändes det som den smidigaste och bästa lösningen lösning för alla parter, säger Sebastian Wännström.

Sebastian Wännström.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Sebastian Wännström.

Fick spela back

Under nye huvudcoachen Björn Hellkvist har Sebastian Wännström blivit petad i träningsmatcherna under försäsongen.

– Det känns inte som att jag alls fanns med planeringen inför säsongen från början, jag tycker inte ens att jag har fått chansen att visa upp mig. Det har inte varit roligt att inte få vara med när jag älskar att spela ishockey, det är klart att jag inte varit nöjd när jag inte kunnat fokusera på att ha kul. Det här har inte varit planen och jag har inte haft insikten att det skulle bli så här, säger Sebastian Wännström.

Vad säger du om att du till och med fått spela back på träningarna?

– Jag vet inte om det var så att de försökte skola om mig till back. Det är i alla fall ingenting för mig, det känns som jag har mycket kvar att ge som forward.

Bristande kommunikation

Hur har kommunikationen med Björn Hellkvist varit?

– Det har inte varit så mycket kommunikation alls. Det är på slutet vi har sagt att vi ska fortsätta att vara professionella mot varandra.

Hur är känslan att lämna tre dagar innan SHL-premiären?

– Det är så det fungerar inom ishockeyn, spelare kommer och går hela tiden. Det här känns ändå som en bra tidpunkt innan ligastarterna, det blir ju ofta klubbyten under säsongerna också.

Värvades som stjärna

Sebastian Wännström från Gävle hämtades från HV71 inför förra säsongen, han skrev ett tvåårskontrakt som en förväntad ledande spelare i Leksand.

Det blev fem mål på de sju första matcherna, sedan bara totalt 14 poäng (tio mål och fyra assist) på de 49 matcherna.

– Jag tycker väl att min personliga insats gick i linje med övriga laget, det var upp och ner under säsongen. Jag tycker också att det inte blev så mycket speltid under säsongen som jag vill ha, säger Sebastian Wännström.

Vill lämna bakom sig

Känner du dig besviken på hur det har utvecklat sig i Leksand?

– Jag väljer att se det här klubbytet som något positivt, jag vill se framåt och ha roligt på isen. Efter många säsonger i SHL så känns det spännande att prova finska ligan och ett nytt äventyr, Ässät har ett ungt och intressant lag som jag har fått mycket bra intryck av. Det som har varit, har varit.

General managern Thomas ”Tjomme” Johansson medger att det inte funnits plats för Sebastian Wännström i laget.

– Vi har tuff konkurrens på de platser som Sebastian Wännström konkurrerar om och har därför gemensamt med honom kommit överens om att gå skilda vägar. Sebastian Wännström behöver spela högt upp i hierarkin för att få ut maximalt av sin kapacitet, vi kan inte erbjuda honom det och då känns detta beslut bäst för alla parter, säger ”Tjomme”.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Björn Hellkvist har tidigare uttalat sig till Sportbladet om situationen för Sebastian Wännström.

– Den har varit tufft, men han har gott humör och varit proffsig i sin inställning. Det är så klart jättejobbigt för honom och det är inte kul att vara utanför laget, hockey är en del av hans identitet och han vill tillföra till laget. Just nu är de vi spelar med våra tolv bästa forwards, säger Björn Hellkvist.

Sex uddamålsförluster

Innan har Sebastian Wennström spelat fyra SHL-säsonger i Brynäs, två SHL-säsonger i Rögle och två SHL-säsonger HV71.

På försäsongen har Leksand spelat åtta träningsmatcher, där det blivit sex förluster med uddamålet och två vinster.

På lördagseftermiddagen spelar Leksand hemma mot Skellefteå i SHL-premiären.

Publicerad:

LÄS VIDARE