Hyllningen till lagkaptenen efter avgörande målen

”Måste titta på honom och följa om vi ska gå långt i turneringen”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Joel Eriksson Ek klev fixade tre poäng till Juniorkronorna.
HOCKEY

Joel Eriksson Ek klev fram igen och sköt Sverige till seger.

Och efteråt hyllades lagkaptenen av Tomas Montén.

– Han står för identiteten vi vill ha på det här laget, säger Juniorkronornas förbundskapten.

I premiären mot Danmark svarade Joel Eriksson Ek för både mål och assist. Vid 4–2-segern mot Schweiz klev han fram som tvåmålsskytt. Först det viktiga 1–0-målet och sedan matchavgörande 3–2.

Båda målen kom efter riktigt vassa avslut.

– Jag har tränat en hel del på att skjuta och det har känts bra. Jag har fått på några lyckoträffar så här långt och vi får hoppas det fortsätter så, säger Eriksson Ek.

”Därför han blev lagkapten”

Förbundskapten Tomas Montén tar sällan till stora ord, men höll inte igen när lagkaptenens namn kom på tal.

– Han är bra.… Han kan spela många minuter och åt båda håll. Men framför allt är det en spelare som går hela vägen och det var därför vi valde honom som lagkapten. Han är identiteten vi vill ha på det här laget. Ska vi gå långt och bli bättre och vara med hela vägen måste vi titta på honom och följa.

Färjestadscentern var som vanligt ödmjuk när han skulle kommentera sin egen betydelse: 

– Klart det är viktigt för självförtroendet att få göra några mål. Men så länge vi vinner kvittar det vem som gör målen. Vi är inte här för oss själva utan för att spela som ett lag och vinna matcher tillsammans.

Inget mål i power play

En spelform där varken Eriksson Ek eller det svenska laget har fått utdelning är power play. Noll mål efter två matcher.

– Vi står still alldeles för mycket. Måste skjuta mer och vinna tillbaka fler puckar, tycker vi är för stationära just nu. Vi försöker sätta upp varandra för mycket i stället för att skjuta själva. Man måste ha ett bra special teams i en sån här kort turnering, säger Eriksson Ek.

ARTIKELN HANDLAR OM