Tidigare Luleåhjälten talar ut om mörka tiden

Foto: BILDBYRÅN
Jutila med VM-pokalen 1995.
HOCKEY

Tidigare Luleåhjälten Timo Jutila lade skridskorna på hyllan 1999 och hamnade därefter i en ohälsosam cirkel som ledde till stora viktproblem.

Nu berättar han i en uppmärksammad självbiografi om den mörka tiden.

– Jag var i ett så jävla dåligt skick att jag inte ens orkade supa längre, säger han i boken.

Finländaren Timo Jutila skrev på för Luleå Hockey 1988 och fyra år, 125 poäng och en kultstatus senare lämnade han Norrbotten.

– Jag har kontakt med flera som Roger Åkerström och materialaren Peter ”Greppa” Åström. Åren i Luleå var fantastiska. Jag kallar det mitt andra hem fortfarande. Jag har återvänt ofta, det är ett nöje. Det var verkligen fina år, berättade Timo Jutila för Sportbladet hösten 2015.

När han sedan 1999 lade skridskorna på hyllan – efter bland annat 63 VM-matcher och guld i Globen 1995 – började Luleåhjälten lida av viktproblem.

Men vad låg egentligen bakom den kraftiga viktökningen?

Foto: BILDBYRÅN
Jutila i Luleå-tröjan 1991.

Snabbmat och alkohol

I dagarna släppte Jutila, 53, precis en självbiografi – ”Juti” – där han för första gången berättar om hur han gick ner sig efter karriärens slut.

Timo Jutila började sitta uppe på nätterna, se NHL på tv:n, käka snabbmat och dricka alkohol.

– Det blev att titta på NHL och tv hela nätterna. Det gick åt vin och öl. Käk hämtade eller beställde jag från snabbmatsställen. Jag vaknade när jag vaknade och vanorna fortsatte nästa dag. Vikten gick upp och jag var i en helvetes dålig form, säger Jutila i boken.

En livsstil som inte pågick i veckor och månader utan snarare i perioder under flera år. 2003 hoppade han dessutom på jobbet som lagledare för det finska landslaget och parallellt fortsatte de ohälsosamma vanorna.

– Jag måste erkänna att jag hamnat på ett sidospår. Sedan bestämde jag mig för att detta degande måste få ett slut. Jag var i ett så jävla dåligt skick att jag inte ens orkade supa längre, säger han i boken enligt Ilta-Sanomat och fortsätter:

– Jag förstår mycket väl spelare och andra idrottare som får ett tomrum efter den aktiva karriären. Det är tufft för många.

Opererade sig 2016

För några år sedan fick Timo Jutila en tankeställare, ändrade sin livsstil helt och gick ner 40 kilo med hjälp av enkla metoder.

Han har tidigare berättat att promenader, golf, simning och cykling fick in honom på rätt spår igen. Jutila träffade även en ny livskamrat – Satu Mikkola – som han gifte sig med i december 2014.

Men trots viktnedgången har inte allt varit smärtfritt.

I slutet av 2014 drabbades finländaren av tinnitus och hade svårt att sova.

Problemen förvärrades.

Ett läkarbesök senare visade att han drabbats av en propp i halspulsådern. När han sedermera la sig på operationsbordet 2016 tog den planerade tvåtimmarsoperationen i stället sex timmar då halspulsådern var blockerad till 75 procent.

– Fakta är att den operationen som gjordes gett mig extra tid.

I dag driver 53-årige Timo Jutila – tillsammans med hustrun Satu – ett eget företag.

– Jag mår bra nu, på alla sätt, säger han till Iltalehti.