Bortjagad – av svenska genombrottet

Publicerad 2017-02-01

NEW  YORK. Henrik Lundqvist jagades ur kassen hemma på Madison Square Garden i natt – av landsmannen Alexander Wennberg.

Columbus svenske förstecenter gjorde målet som förstörde tillställningen för den svenske målvaktsstjärnan och adderade dessutom två assist. 

– Det var kanske inte så snyggt men även sådana mål räknas ju, säger han när Sportbladet träffar honom efter 6–4-segern.

Långa uppehåll verkar inte passa Henrik Lundqvist särskilt bra den här säsongen.

När han kom tillbaka efter Rangers så kallade ”bye-week” i mitten av månaden följde de tunga matcherna han själv beskrev som karriärens lågvattenmärken – och inte heller nattens återkomst efter All Star-avbrottet blev som han hade hoppats.

Columbus Blue Jackets gjorde mål på första skottet och när de i början av andra hade gått upp i 3–0-ledning, efter att den svenske målisen tappat en puck han hade i plockhandsken, blev han utbytt.

Fin kväll för Wennberg

– Jag vet att jag måste vara bättre. Det där tredje målet bekymrar mig, men det är bara att sätta igång och jobba och se till att höja spelet, säger ”Henke”.

Det där tredje målet var det ynglingen bakom årets svenska genombrott i NHL, Alexander Wennberg, som prickade in. Han stod också för den fina framspelningen till Brandon Saads 2–0-mål några minuter innan, så det går definitivt att säga att det var ”Wenny” – noterad för  ytterligare en assist senare i andra perioden – som jagade Lundqvist ur kassen.

– All Star-”breaket” kom lägligt, jag var bara hemma i Columbus och laddade om batterierna och känner mig utvilad, förklarar han den fina insatsen när vi möter honom i omklädningsrummet efteråt.

Hade 6–0-ledning

– Målet var väl inte precis det snyggaste, men även sådana räknas och jag gör ju inte så jättemånga så det var kul. Viktigast är dock att vi lyckades vinna, trots att det blev onödigt spännande i tredje perioden.

Ja, fastän gästerna hade ledningen med 6–0 i början av slutperioden höll det faktiskt på att bli dramatiskt, men närmare än till 6–4 klarade inte Rangers av att pressa sig.

– Vi lät dem få lite momentum, men det spelar ingen större roll hur man vinner, bara man får med sig bägge poängen, fortsätter tvåan i den svenska poängligan.

– Det var väldigt viktigt att vi fick vinna nu när spurten liksom börjar. Det är nytt för oss i det här laget att befinna sig i den här sortens situation och ju större avstånd vi kan skaffa oss gentemot rivaler som Rangers, desto bättre är det. 

Även William Karlsson svarade för en assist mot Rangers – och Mika Zibanejad hade en dito för hemmalaget.