Linköping – på väg mot den perfekta säsongen

HOCKEY

Thomas Tynander om LHC:s grymma form

KARLSTAD. De kan vara på väg mot en förlustfri svit vi sent ska glömma - men att tala om det i Linköpings omklädningsrum är som att tala med krukväxter.

Ingen lyssnar.

Den inställningen kan bli guld värd.

Nio raka utan förlust i elitserien är inte ett rekord, men det är bra nära.

Efter en tuff kollision mellan Färjestad och Linköping, i ett möte där försvaren var mästerliga, jagar jag lite i arkivpärmarna och konstaterar att Linköping bygger en svit som kan bli klassisk. En granskning av säsongsstarterna under de senaste två decennierna visar att HV71 rockade värst, för tre år sedan, med den första förlusten först i den trettonde omgången.

Minns ni HV71, hösten 2002? Jag gjorde en intervju med Harald Lückner om succén och sedan rasade allt. Räknade man fram en tabell från omgång 13 till halvtidsmarkeringen i omgång 50 landade HV71 plötsligt sist. De blev till slut sexa i elitserien och var aldrig nära SM-guldet.

Linköping ska inte behöva gå den mörka vägen.

Jag har sällan upplevt ett lag som ser ut att vara så fokuserade på nästa match, som de här killarna. Jag försökte få några av dem att bjuda till och villa höra hur hockeylivet var fantastiskt - men de talade bara om nästa match och när jag hörde mig för med flera personer runt laget bekräftade de att spelarna vägrar stanna upp och känna efter. Den ödmjukheten och målmedveten kan belönas till våren.

Serieledarna hade bara två man i den gigantiska nomineringsgruppen till OS, att jämföra med Färjestad som hade elva. Kan tyckas märkligt (även om FBK just mot LHC faktiskt gjorde en av sina bästa matcher i höst).

– Men jag säger inget om det, jag är ju inte insatt i hur Bengan (Gustafsson, förbundskaptenen) resonerar när han tar ut truppen. Fast vi har lika många duktiga killar som Färjestad, sa Roger Melin diplomatiskt när vi talade om det.

Men egentligen kvittar det, det blir ju bara en mindre klase spelare från elitserien som får se Turins OS-by.

Närmast väntar jag mig att LHC vinner även nästa möte, hemma mot Södertälje, men räknar sedan med att laget riskerar att förlora i bortamötet med Frölunda. Kanske spricker sviten i Scandinavium.

Linköping och Frölunda är bäst i landet, just nu, i först hand tack vare överlägsna försvar. Matchen på torsdag blir en enormt intressant kampdemonstration.

En närmare titt på Linköpings styrka avslöjar samtidigt lagets stora svaghet. Fredrik Norrena i målet är bättre än någonsin och kan bli guld värd – men skulle han bli skadad riskerar laget att få problem. Jonas Fransson har inte vad som krävs som uppbackning under en längre tid - till skillnad från Frölunda som har en säker andremålvakt i Mikael Sandberg, om Tommy Salo går sönder. Sandberg som förresten under förödmjukande former lämnade LHC då Norrena hämtades...från Frölunda.

Men får Fredrik Norrena vara frisk tror jag som många andra att Linköping vinner sitt första SM-guld i april.

Historiska startsviter

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM