Skjutglada lag förlorar – fråga ”Drillo” Olsen

1 av 2 | Foto: Drillo.
HOCKEY

Skott lönar sig – eller?

Nja, jag har gått igenom skottstatistiken i samtliga matcher hittills och laget som skjuter flest skott har vid 75 av 166 tillfällen förlorat matchen.

45,2 procent. Det ser jag som en anmärkningsvärt hög siffra.

Norske fotbollsikonen Egil ”Drillo” Olsen hade en filosofi som hårddraget gick ut på att om du inte har gjort mål efter tre passningar kan du lika gärna lämna över bollen till motståndaren.

Drillo slog efter minutiös videoanalys fast att de flesta mål tillkommer fyra sekunder efter att ett lag erövrat bollen.

Jag ska inte påstå att det är Drillotaktik som vi ser i elitserien i hockey, men faktum är att det i påfallande många matcher är det icke spelförande laget – och det lag som skjuter minst skott – som vinner matchen.

Vunnit fyra av fem matcher

– Fler och fler lag prioriterar ett bättre försvarsspel. Har du det och släpper till skott kan du få flygande kontringar framåt och klarare chanser, analyserade Frölundas tränare Kenta Johansson när jag pratade med honom efter bortamatchen mot Djurgården den 25 november – en match som Frölunda vann efter straffläggning, trots att Djurgården skjutit hela 45 skott.

Sedan dess har Frölunda förlorat skottstatistiken i fyra av fem matcher, men vunnit fyra av fem matcher och tagit sig ur den värsta krisen.

En slump? Fråga Drillo.

Har alltid gillat Perra Johnsson

Jag har alltid gillat Perra Johnsson skarpt, men han har aldrig varit enkel att intervjua.

På den tiden jag jobbade på Värmlands Folkblad var Perra tränare i division 1-laget Sunne IK och svarade oftast goddag yxskaft:

Vad tycker du om er insats?

– Va’ tôckeru schälv?

Ni ägde spelet, men var ineffektiva.

– Skriv dä då.

Häromdagen fick jag en flashback:

Tänker du prata ut med Daniel Corso eller låtsas du som det regnar?

– Regner? Dä gör dä väl inte i ishalla, va...?

Därefter lurade Perra för några sekunder i mig att han själv hade fått sparken. Två dagar senare var i stället Corso sparkad.

ARTIKELN HANDLAR OM