”Det är helt sanslöst”

HOCKEY

Coachen Per Bäckman om Danmarks makalösa VM-start

1 av 2

MANNHEIM. Per Bäckman är VM:s hetaste förbundskapten.

På tre dagar har hans Danmark levererat två av de största skrällarna i VM-historien.

– Det är helt sanslöst. Men i Danmark ställer varenda spelare upp när det är VM. Ingen har tackat nej. De har inte glömt var de fått sin utbildning, säger han och ger en rejäl känga åt alla svenskar som tackat nej.

Den svenska återbudsepidemin sammanfattar han med orden:

– Det är nog många som tappat huvudet för att de fått spela fyra minuter i en fjärdekedja i NHL. Det tror de är världsmästare.

Det är så Per Bäckman brukar uttrycka sig.

Inga krusiduller. Rakt på rödbetan. Dessutom har han VM:s två största knallar i ryggen. Först 4–1 mot Finland som rankas som dansk hockeys största seger genom tiderna. Och så en ny knall och 2–1 mot USA i sudden death i går.

– Det är sanslöst. Det är världsklass, säger Bäckman.

”Ingen tackar nej”

– Vi hade en dröm att gå till andra omgången och trodde det skulle avgöras i sista gruppspelsmatchen mot Tyskland. Nu är vi redan där. Jag är mest imponerad av att vi kunde lägga karbonpapper på matchen mot Finland och spela lika bra mot USA. Lilla Danmark, med bara femton ishallar. Det är bra gjort av grabbarna.

Förklaringen?

– Ingen tackar nej. Alla kommer. Det finns killar som kommer till de första landslagslägrena fast de vet att de inte platsar. Vi har veteraner som Kim Staal och Jesper Damgaard som aldrig tackar nej. Vi har Peter Regin och Frans Nielsen från NHL som är världsspelare. Sådana centrar har inte ens Sverige, säger Bäckman.

3–10 mot Sverige

Varför tackar så många svenskar nej?

– Det kan jag inte säga. Men jag tycker det borde bara en självklarhet att ställa upp och veta var man har sina rötter och var man fått sin utbildning. Hade de svenskar spelarna aldrig fått chansen i juniorlandslagen hade de aldrig kommit till NHL.

Samtidigt fick ni stryk av Sverige med 10–3 i Ängelholm bara några dagar innan VM-premiären?

– Ja, det var ett debacle, men samtidigt tror jag den smällen var nyttig. Vi hade en lång videogenomgång med spelarna efter den matchen och tog upp 45 punkter. Det var 45 felbeslut som togs i den matchen. Det var nog nyttigt för alla att se hur illa de spelade.

”Väldigt öppet VM”

Danmark har sex spelare från allsvenskan i Sverige och det var Leksandsbacken Stefan Lassen som avgjorde i sudden death, då han först sköt och sedan följde upp och slog in returen med en backhand.

Dessutom hade Bäckman överraskande bytt målvakt.

Han petade Frederik Andersen – den 20-årige jätten på 192 cm och 100 kilo – som var en levande vägg mot Finland och satte in Patrick Galbraith som spelade i Björklöven i vinter.

– Men en så ung målvakt hade aldrig orkat en hel turnering och Galbraith måste få chansen för att komma in i turneringen, säger Bäckman.

Det beslutet blev också en succé.

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Det är ett ungt och spelskickligt lag, men sedan ser det väl lite tunt ut och fattas storlek. Det är väl fysiken som gör att Sverige kan kännas lite tunna i vissa moment. Men det känns som ett väldigt öppet VM.

Blodpropp i lungan

Dina favoriter?

– Jag såg Ryssland mot Slovakien i söndags och ryssarna gick väl på 30 procent. Ovechkin rörde sig knapp. Men om de trampar till är de favoriter.

Per Bäckman har hämtat sig ovanligt bra från sin ”nära döden”–upplevelse i maj förra året, då han plötsligt föll ihop på stan med en blodpropp i lungan.

– Men nu är det lugnt. Jag åter blodförtunnande medel och förra året spelade i nedflyttningsgruppen. Det är skillnad det.