Ottawas svenskar sänkte Boston

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ap
Erik Karlsson (till höger) firar med lagkamraterna efter sitt mål.

NEW YORK. Sverige nollade Boston i natt.

Jo, så kan man gott säga – det var nämligen blågula stjärnorna Daniel Alfredsson och Erik Karlsson som gjorde målen när Ottawa slog ärkerivalen med 2–0.

– Riktigt skönt att få spöa dem. Men vi är stabila och spelar med självförtroende nu. Det börjar bli riktigt intressant, säger ”Alfie” till Sportbladet.

Bara att ta poäng av Bruins i TD Garden är en bedrift.

Att nolla dem vågar de flesta inte ens drömma om.

Men det var alltså just vad Ottawa Senators gjorde i natt.

– Vi forecheckade extremt bra och såg hela tiden till att göra det svårt för dem i mittzonen. De fick aldrig upp någon fart, förklarar Daniel Alfredsson när vi når honom på telefon under bussresan till flygplatsen efter matchen.

Han fortsätter:

– Vi var inte alls bra när vi möttes senast, hemma i Ottawa. Jag tror dom vann med 4-0 då. Så det var riktigt skönt att få spöa dem på det här sättet ikväll.

Att säga att svenskarna i lagt bidrog till segern är en kraftig underdrift. Det var idelt blågult i målprotokollet. Erik Karlsson pangade in 1–0 i första perioden och Alfredsson själv ökade på till 2–0 i den tredje – och det räckte alltså för seger.

”Känns lovande”

Eftersom han sitter bredvid sin unge landsman på bussen kan ”Alfie” förstås inte låta bli att skoja om 1–0-baljan.

– Vi hade tur på det målet, det var en riktig fösare av Erik som gick in. Mitt skott, däremot, var stenhårt, skrockar han.

– Nejdå, det var fint. Alla som pratar svenska i laget, och dit räknar vi ju danske Peter Regin också, var bra ikväll.

Med segern selar Ottawa upp på fjärdeplats i den östra tabellen och lagkapten tycker att det börjar se riktigt intressant ut.

– Vi spelade riktigt dåligt de två första matcherna och då blev det lite ängsligt i laget. Men det har vi skakat av oss, nu spelar vi stabilt och med självförtroende. Det känns lovande, säger han.

Fredrik Sjöström gjorde sitt första mål för säsongen när Toronto försökte bryta sin långa förlustsvit hemma mot Vancouver – förgäves.

De tilltufsade löven gjorde en bitvis riktigt bra match, men Roberto Luongo var fullkomligt bländande och bestal hemmalaget på en handfull givna mål i slutet av matchen.

Daniel Sedin gjorde ett av Canucks mål och stod även för en assist. Lagets övriga svenskar – Henrik Sedin, Mikael Samuelsson och Alexander Edler – bokfördes alla för två assist.

Om de fortsatt som i första perioden, när de vann skotten med 13–6, hade Washington alldeles säkert vunnit även nattens bortamatch mot Buffalo.

Men av oklara skäl och därför blev det inte mer än en poäng‚ den andra bärgade Tomas Vanek åt Buffalo genom att göra 3–2 på övertid.

– Vi slutade helt enkelt jobba, men vi fick åtminstone en poäng och är nöjda med det, säger Nicklas Bäckström, som själv stod för ett av målen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN