Foppa i natt: Därför åkte jag tillbaka

avMats Wennerholm

HOCKEY

Tränar med Colorado i dag: ”Ska prova ett tag”

Foto: Foto: AP
”Bara ett test” Peter Forsberg kommenterar träningsbeskedet försiktigt. Sportbladets Mats Wennerholm tror och hoppas att ’Foppa’ gör NHL-comeback den 3 februari och han är inte ensam.

I dag drar Peter Forsberg på sig Colorado Avalanches tröja igen.

Han gör ett sensationellt försök till en ny

comeback i NHL – 37 år gammal.

– Jag ska prova att träna med dem ett tag. Men det är bara ett test. Det är inget kontrakt skrivet, hälsar Foppa från flygplatsen i Chicago i natt.

Foto: AP
Foppa.

Det var snabba bud för ”Foppa” som satte sig på planet på Arlanda i går morse och flög till Denver via Chicago.

Och i dag - klockan åtta på morgonen lokal tid - ska han göra sitt första träningspass med Colorado då de värmer inför söndagens matiné och hemmamatch mot Boston i Pepsi Center.

Nyheten slog ner som en bomb i NHL, där alla de stora hemsidorna i hockey- tokiga Kanada toppade med nyheten om ”Foppas” NHL-comeback.

Även om det bara handlar om träning än så länge.

I Colorado Avalanches pressmeddelande säger ”Foppa”:

– Jag behöver se var jag står fysiskt och att träna med NHL-spelare är bästa sättet att få reda på det.

Det var Peter Forsberg själv som tog kontakt med Colorado i början av veckan.

Öppnar dörren för NHL

Han ringde sin kanadensiska agent Don Baizley och bad honom undersöka möjligheterna att få träna med Avalanche och Baizley ringde i sin tur klubbens vicepresident Jean Martineau.

– Han sa att ”Peter undrar om han kan få träna med laget för att se var han står fysiskt”, säger Martineau till tidningen Denver Post.

– Och vår orginisastion har både en lång historia och starka band till Peter, så självklart ville vi hjälpa honom.

Martineau påpekade också att ”Foppas” förfrågan kom innan det stod klart att lagets forward Tomas Fleschmann är borta för resten av säsongen på grund av blodproppar i lungorna.

Men Fleischmanns olyckliga säsongsslut öppnar naturligtvis dörren ännu mer.

Dessutom kämpar Colorado med dåliga publiksiffror i en stad där det var i stort sett omöjligt att ens få tag i en blijett under storhetstiden.

Colorado ligger 24 i NHL:s publikliga just nu med ett hemmasnitt på 14.770 åskådare.

Får träna med sin idol

Det är ändå en uppgång med drygt 800 åskådare från i fjol, men långt ifrån utsålda 18.007 som klubben alltid hade under ”Foppas” bästa år.

Foppa har flera gamla kompisar kvar i Colorado. Inte minst hans bäste kompis Adam Deadmarsh, som numera jobbar som videocoach i klubben.

Och även de yngre spelarna i laget välkomnar Foppa.

”Så hänförd att få träna med en av mina barndomsidoler, Peter Forsberg. En av de mest overkliga sakerna någonsin”, skriver lagets unga superstjärna Matt Duchene på twitter. Nog är Foppa välkommen alltid.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL