Tomas Ros: ”Det här luktar inte bra, AIK”

HOCKEY

AIK säljer Linus Videll till KHL.

För att rädda klubbens ekonomi.

Det här luktar inte bra, AIK.

Redan i förra veckan inledde Yugra Khanty-Mansiysk förhandling med AIK. Den ryska klubben Yugra Khanty-Mansiysk har i två års tid försökt att få värva Linus Videll och på måndagsförmiddagen blev kontraktet underskrivet.

Videll blir rik.

AIK får också en rejäl slant med pengar, 3,5 miljoner kronor, för att sälja Videll. AIK hävdar att det är för att skydda föreningen mot de ökade kostnader som den nya polis-notan innebär.

Känns som AIK blir martyrer och nästan uppviglar fansen mot polisen.

Tror försäljningen bottnar i något helt annat.

Jag tror att AIK:s ekonomi är riktigt vissen.

Publiken sviker AIK och på AIK:s hemsida är det rea rea och rea över kolumnen för biljetter. Hittills har AIK tappat hela 1 614 personer per hemmamatch och sett till ett snittpris på 150 kronor ger det ett inkomstbortfall jämfört med i fjol på över sex miljoner kronor.

Tappar en given försteforward

Visst täcker Videll-försäljningen delar av AIK:s kaos-situation.

Men det blir en lång säsong för AIK, speciellt om laget inte börjar att vinna hemmamatcherna.

Vad innebär Vidells frånfälle för AIK, rent sportsligt?

De tappar en given försteforward och en spelare som alltid för istid i powerplay. Man förlorar en säker straffskytt och man tappar också en potentiell franchise-spelare som skulle kunnat spela för AIK under 10 säsonger ytterligare.

Nu måste tränaren Roger Melin hoppas på att spela som Johannes Salmonsson och Daniel Bång vaknar till liv och börjar ta för sig i elitserien.

Hade lämnat om sju månader ändå

AIK verkar vara öppna för nytänkande i ekonomin, ungefär som Leasing…förlåt Linköping HC, som hyrt ut spelare till KHL sedan 2007.

Och AIK är i alla fall bra på att ta bra betalt för spelarförsäljningar. 3,5 miljoner kronor är bättre än vad Linköping fick för Mattias Weinhandl. Och rent krasst hade Videll troligtvis lämnat AIK om sju månader ändå - och då hade AIK inte fått en krona från Yugra Khanty-Mansiysk.

Videll kommer för övrigt till ett skidparadis. Khanty-Mansiysk är en nyrik stad som kan liknas med svenska Åre. Många miljonärer vistas i distriktet och hockeylaget har inga större krav på sig.  Lite som att vara proffs i Florida Panthers. En behaglig miljö i ett hockeyparadis.

Läs nyhets-chatten med Ros