SHL Svenska hockeyligan

De får inte kastas ut

Av: 

Emil K Lagnelius

HOCKEY

Därför kan det hända igen: ”Förbud tar månader”

Foto: Bildbyrån

Huliganerna förstörde derbyfesten i Globen.

I nästa derby om tre veckor får de chansen igen.

– Har de väl tagit sig in i arenan har vi inte rätt att avlägsna dem, säger Djurgårdens ordförande Mats Larsson.

AIK:s och Djurgårdens huliganer tävlade i att skämma ut sig mest under onsdagens derby i Globen. På AIK:s ståplatssektion startades ett vilt slagsmål där supportrarna slog såväl supportervakterna som på varandra.

Senare i matchen kontrade Djurgårdens ståplatssektion med att smälla rökbomber och försöka storma AIK:s sittplatssektion, där barnfamiljer tvingades fly.

Till nästa derby den 11 januari, där Djurgården är hemmalag, står arrangörerna tämligen maktlösa.

”Kan ta sig in”

– Det går alltid att få tag på biljetter, hur tilltufsad man än är. Den som vill komma in kan oftast ta sig in, säger Mats Larsson.

– Det finns två typer av avstängningar. Den ena är en arrangörsavstängning, som vi kan utfärda. Men det är svårt att stoppa 13 000 personer i dörren. Om man har en arrangörsavstängning, men trots allt kommer in, har inte vi laglig rätt att avlägsna den personen.

– Med den andra avstängningen, ett tillträdesförbud som går via åklagare, är det ett brott att gå in på arenan. Då kan vi avlägsna personen med polisens hjälp. Både vi och polisen känner frustration över att tillträdesförbudsärenden inte fastnar på deras bord utan på bokförarnas bord.

Kamp mot klockan

Men det betyder att de som skämde ut sig nu kan komma in på nästa derby?

– Det finns kilometervis med film från derbyt eftersom det var kameraövervakat. Vi kan identifiera personerna och ge arrangörsavstängning, men frågan är om vi hinner få igenom tillträdesförbud.

Hur lång tid brukar det ta innan ett tillträdesförbud behandlas?

– Det kan ta tre, fyra månader. Men det finns fall där man inte har fått igenom tillträdesförbud trots att det är ganska kraftiga brott. Vi måste helt enkelt få ett tuffare regelverk.

– Om du går ut på krogen och gör det som vi såg på derbyt så blir du åtalad för misshandel. Gemene man kanske undrar varför vi som klubb inte gör någonting, men det ligger inte i våra händer.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan