”DÅ blev jag ledsen”

HOCKEY

Johansson om kritiken och avskedet: Viktigast att inte visa för sonen vad jag kände

Den 5 december meddelade Färjestad att andretränaren Andreas Johansson sparkas.

I Sportbladet Show på torsdagen talade 40-åringen ut om beskedet och svarade på förre adepten Sanny Lindströms kritik.

– DÅ blev jag ledsen, säger Johansson.

Det slog ner som en bomb i Hockeysverige när Färjestad meddelade att andretränaren Andreas Johansson fått sparken. Sedan dess har det spekulerats i anledningen till beslutet som sportchefen Håkan Loob aldrig egentligen velat utveckla.

”Är nästan löjligt”

I ett pressmeddelande från Loob antyddes det att Johansson tagit för stor roll gentemot huvudtränaren Leif Carlssons sysslor.

– Jag behöver inte utveckla det mer, det är inte säkert att kanske ens tränarna tyckt och tänkt att det varit en oenighet gentemot truppen. Men jag känner så, och då känner jag att man tappar i procent i leveransen och därför tar jag beslutet utifrån mina känslor och syn på det, sa Håkan Loob efter beskedet.

I torsdagens Sportbladet Show gästade Andreas Johansson och talade då ut om beskedet, kritiken och framtiden.

– Det har inte varit någon schism mellan mig och Leif Carlsson. Olika det tycker man. Jag är en person som säger vad jag tycker, sedan har jag accepterat alla beslut för det är Leif som är head coach som tar dem. Om jag blivit obekväm vet jag inte för det har jag inte fått något svar på, säger Andreas Johansson.
Var du ute efter hans jobb?

– Det där är nästan löjligt faktiskt. Jag har aldrig varit ute efter Leif Carlssons jobb. Jag har respekt för Leif och vi har känt varandra länge. Man går inte bakom ryggen på varandra och så har det aldrig varit. Men om det uppfattats så kan jag också förstå det. När det går knackigt vill jag ta tag i saker och ting och vill att det ska gå bra. Jag vet inte hur det uppfattats.

Svaret: Behöver ingen dramatik

Johansson berättar nu också om känslorna efter samtalet från Loob.

– Första kvällen var faktiskt lättast. Jag tror att man hamnar lite i chock. Jag skulle iväg med min son på hockey och att inte visa för honom hur jag kände var det viktigaste. Jag tror att man går in i ett ”survival mode”. Sedan har det blivit jobbigare för varje dag som gått. Nu börjar det släppa när man fått lite distans. Men jag är inte bitter och jag har inget ont att säga om Färjestad. Sedan att jag inte förstår det är en annan sak.

Ledsen blev 40-åringen också när han fick höra sin förre adept Sanny Lindström kommentera avskedandet i C Mores sändning.

– Någonstans handlar det om att vara lojal. Jag var uppskattad i Timrå och Färjestad och man representerar alltid sin arbetsgivare, 24 timmar om dygnet. Då kan man inte gå och prata lite skit om klubben, sa Lindström som stöttade Håkan Loobs beslut.

Nu svarar Johansson:

– Jag vill egentligen inte säga något om det där. DÅ blev jag lite ledsen. Men det får stå för honom. Jag gör det så enkelt för mig själv. Jag behöver ingen dramatik. Jag har gjort mitt yttersta och varit lojal.

Nu ska Andreas Johansson resa till NHL och en än så länge hemlig klubb för att göra ”praktik” hos tränarteamet ett par veckor. Sedan hoppas 40-åringen på ett nytt uppdrag.

– Det här är något jag velat göra länge. Nu kan jag göra det. För min vidareutveckling tror jag att det kan vara väldigt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM