Tog första segern på 24 år – efter crosscheckingen

HOCKEY

Skellefteå rasade: "En ful, ful crosschecking"

1 av 7

Skellefteå/Stockholm. Skellefteå rasade mot Janne Sandströms crosschecking på Pierre-Edouard Bellemare.

Sedan vände Luleå matchen – och tog första segern sedan 1989 i Skellefteå.

– Det är en ful, ful crosschecking i bakhuvudet på Bellemare, säger C Mores expert Arto Blomsten.

Nu har Sandström anmälts till disciplinnämnden.

Norrderbyt mellan Skellefteå och Luleå hettade till rejält i den sista perioden.

Med sju och en halv minut kvar av mötet mot Luleå kopplade Skellefteå greppet. Pucken gick in framför mål och hemmalaget krigade in 3-2. Pierre-Edouard Bellemare fick målet, men i samma situation delade Jan Sandström ut en ful crosschecking på Bellemare som åkte in i ribban.

– Det är en ful, ful crosschecking i bakhuvudet på Bellemare. Det är som livet på 90-talet, det där. Frågan är om domaren har sett det, sa C Mores expert Arto Blomsten.

”Bedrövlig förstaperiod”

Det gjorde inte domarna och Sandström klarade sig utan utvisning. Men Luleå-spelaren anmäldes i efterhand till disciplinnämnden.

– Det är en crosschecking mot huvudet som kommer att anmälas som checking to the head. Sedan kan jag bara beklaga att vi inte tog utvisning under matchen, säger domaren Thomas Andersson.

Sandström själv:

– Det är ingen snygg grej. Klubban träffar jävligt olyckligt och sedan åker han in i stolpen eller ribban. Det är jävligt olyckligt. Det är absolut inte meningen, säger Sandström, som fick ta emot burop.

– Man blev inte direkt populär. Man blir inte störd av det, snarare tvärtom. Sedan känns det inte så bra när han inte spelar något mer när man har gjort en sådan grej.

Klasen avgjorde

Bellemare klev av och Luleå kvitterade två minuter senare. Sekunder efter målet åkte Skellefteå på en utvisning och i powerplay kunde Linus Klasen avgöra matchen.

– Det var en bedrövlig förstaperiod, mycket felpass och alldeles för dåligt från min sida så jag var tvungen att steppa upp lite, säger Klasen till C More.

Per Ledin kunde sedan sätta 5-3 i tom kasse och Luleå tog första segern i Skellefteå under ordinarie tid sedan 1989.

– Det är ny match i morgon så det är bara att suga på den här karamellen i någon timme sedan är det bara att ladda batterierna inför matchen i morgon, säger Klasen.

”Domarna sa att de gjorde fel”

Efter matchen lämnade Skellefteå beskedet att Bellemare inte drabbats av någon hjärnskakning. Däremot har han fått tandskador, uppger lagläkaren Karin Granberg för Norran.

Granberg var också inne hos domarduon, Thomas Andersson och Mikael Nord, och berättade om Bellemare skada, skriver tidningen.

– Domarna sa att det hade gjort fel och det är stort av dem. De sa också att de kommer att anmäla det här i efterhand. Jag så åt dem att det här är en riktigt farlig tackling, säger Granberg till Norran.

ARTIKELN HANDLAR OM