”Jag är rädd”

HOCKEY

NHL-spelaren om obotliga sjukdomen: ”Många som har den begår självmord”

Foto: AP
Minnesotas tuffing Jake Dowell.

Han är på väg att förlora sin bror och sin far.

Varje dag plågas NHL-spelaren Jake Dowell av tankarna på Huntington – sjukdomen som även kan drabba honom själv.

– Självklart är jag rädd, säger han till Minnesota Tribune.

Huntingtons sjukdom är en ärftlig hjärnsjukdom, som leder till döden. Minnesotas tuffing Jake Dowell är på väg att förlora både sin bror och sin far, och risken att Dowell drabbas av Huntington är 50-50.

”Skrämmer mig verkligen”

Vanligtvis drabbas man av sjukdomen när man är mellan 30-50 år. 28-åringen, som har gjort över 150 matcher i NHL, planerar att genomföra tester nästa år.

– Självklart är jag rädd. Det skrämmer mig verkligen att se min far och bror, och tänka att det kan vara jag i framtiden. Jag försöker att vara realistisk, men jag har även slutat tänka på det. Jag blir inte riktigt känslomässig längre, säger centern Jake Dowell.

Hans far John, 58, fick det för elva år sedan. Brodern Luke är 30 år och drabbades av Huntington tidigt.

– Han fick det på gymnasiet, det är verkligen sällsynt. Han är bipolär och schizofren. Om jag hälsar på honom säger han hej och ge mig en kram, sedan börjar han prata med sig själv och stirrar rakt fram. Han kan fortfarande gå, men inte så bra. Han är extremt mager och har förlorat sina tänder, säger Dowell.

”Tar död på dig långsamt”

Familjen har spårat sjukdomen tillbaka till Jakes farfar. Han orkade inte med Huntington, utan tog livet av sig.

– Många människor med den här sjukdomen begår självmord. Depression är en del av den, du vill inte vara hjälplös och det är en långdragen process. Det är något som tar död på dig långsamt. Det är fruktansvärt, säger Dowell.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL