Pettersson missar finalen

avTomas Ros, Sara Bratell

HOCKEY

Stängs av efter slagsmålet med ryssen

MALMÖ/STOCKHOLM. Jesper Petterson rök ihop med ryske backen Andrej Mironov på slutsignalen mellan Sverige och Ryssland i går.

Nu stängs 19-åringen av i finalmatchen mot Finland i kväll.

– Det är jättetråkigt. Jag trodde inte att jag skulle bli avstängd, säger Pettersson till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Slagsmål utbröt mellan Jesper Pettersson och Andrej Mironov på slutsignalen i går.

I samma sekund som det stod klart att Juniorkronorna hade besegrat Ryssland i JVM-semifinalen utbröt slagsmål på isen mellan svenska och ryska spelare.

Jesper Pettersson, 19, kom ut från utvisningsbåset och tog ett nacksving bakifrån på ryske backen Andrej Mironov, därefter utbröt slagsmål mellan de båda och medan Mironov kastade sina handskar behåll Pettersson sina på.

Stängs av i finalen

Sportbladet rapporterade redan i går att Pettersson skulle kunna stängas av i efterhand. Pettersson förhördes av det internationella hockeyförbundet klockan 08.30 i morse och nu står det klart att 19-åringen stängs av en match – därmed missar han kvällens final mot Finland.

– Det känns jättetråkigt. Jag trodde inte att jag skulle bli avstängd, säger Jesper Pettersson till Sportbladet.

Disciplinnämnden fastslår att avstängningen sker på grund av att Pettersson kastar sig ut från utvisningsbåset och överfaller Mironov bakifrån, och att bråket hade kunnat undvikas om han låtit bli.

"Panelen tillägger att det var Petterssons ansvar att i slutet av matchen inte engagera sig i motståndarna och att handgemänget med Mironov var helt onödigt", står det avslutningsvis i uttalandet.

"Otroligt tråkigt för Jeppe"

Juniorkronornas assisterande förbundskapten Tomas Montén är förtegen om straffet.

– Vi tappar en back av de sju vi har och det betyder att de andra sex får dra det övriga lasset. Det är otroligt tråkigt för "Jeppe" personligen, men det är ingenting vi kan råda över, säger Montén till Sportbladet.

Han står ju upp för en lagkamrat som blir misshandlad av ryssar, måste man inte få göra det?

– Ingen aning faktiskt.

Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg är upprörd över att inga ryska spelare har stängts av.

– Naturligtvis är det väldigt tråkigt för både Jesper och oss. Jag har inte sett vad de har gett för anledning eftersom jag har suttit i möte själv, men det är alltid tråkigt när en spelare blir avstängd. Men blev ryssen avstängd, vet man det? frågar han.

Nej, inga uppgifter tyder på att Mironov stängs av.

– Om ryssen hade blivit avstängd får man väl se det som en händelse som inte hör hemma på planen, men om han inte blir det så är det väldigt, väldigt konstigt tycker jag, säger Forsberg.

Finalmatchen mot Finland startar klockan 19.00 i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM