Salming och Sundin kan hyllas med statyer

HOCKEY

Favoriter att hedras med statyer i Toronto

Foto: Börje Salming, 63, kan hyllas med en staty utanför Torontos arena Air Canada Centre.

Börje Salming och Mats Sundin är två av Toronto Maple Leafs s största stjärnor genom tiderna.

Nu skriver Toronto Sun att de kan bli förevigade med statyer utanför klubbens arena.

– Jaså? Jävlar vad kul, det vore ju spännande, säger Börje Salming.

Toronto Maple Leafs vill hylla sina största stjärnor genom tiderna – och de nöjer sig inte längre med att hissa upp spelarnas tröjnummer i taket.

Den lokala tidningen Toronto Sun skriver att klubben har bestämt sig för att resa bronsstatyer till spelarnas ära. Tio eller elva utvalda Toronto-legendarer, antalet är inte helt bestämt än, kommer att stå utanför arenan Air Canada Centre.

Salming och Sundin favoriter

Den första spelare att förevigas som staty är redan klar. Det blir Ted Kennedy, den gamle centergiganten som gjorde åtta säsonger som lagkapten i klubben på 1940- och 50-talet.

Källor till projektet säger till Toronto Sun att ytterligare två spelare redan är bestämda – några som potentiellt kan vara Börje Salming eller Mats Sundin, skriver tidningen.

När Salming får höra nyheten blir han rejält överraskad och glad.

– Jävlar vad kul, det har jag inte hört. Ja det vore ju spännande, säger han och skrattar.

”Man blir ju väldigt stolt”

Börje Salming spelade 16 år i Toronto Maple Leafs och har gjort över 1100 matcher i klubben. Han hyllades redan 2006 då hans nummer 21 hissades i taket. Nu hoppas han att Toronto Suns gissningar stämmer.

– Man kan ju kanske tro att några av de som redan finns i taket kan bli några av statyerna. Det är fantastiskt kul med Toronto, jag spelade där i 16 år och de gillar verkligen att hylla sina spelare, både gamla och unga. De gör det inte för spelarna utan för fansen, för att fansen ska ha möjlighet att hylla sina favoritspelare. Det är kombinationen av allt där som gör att stämningen i arenan är så mycket bättre än på andra ställen, säger han.

Hur tror du det skulle kännas att se sig själv som staty?

– Haha. Det vore verkligen jätteroligt, man blir ju väldigt stolt. Att det här kommer från en sådan hockeystad. Att först få tröjan där uppe, som man vet kommer att vara där för alltid, och sen kanske hyllas med en staty... Statyer ramlar ju inte direkt i första taget heller, så det skulle verkligen kännas jättekul.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL