NHL-stjärnorna som Pär Mårts ska se

HOCKEY

Hela landslagsledningen till Nordamerika för att övertala spelare till VM

Foto: Pär Mårts och hans team ska bland annat spana in Boston-målvakten Niklas Svedberg (vänster) och Torontos Joakim Lindström. Men pånyttfödde New Jersey-backen Adam Larsson kan ratas.

På söndag åker hela den svenska landslagsledningen till Nordamerika.

Målet: att övertala svenska spelare som missar Stanley Cup att komma till VM.

– Ju högre upp i hierarkin man ska vara så kanske man ska komma från NHL. Vi behöver få in lite spetskompetens som kan kliva fram när det ska avgöras, säger förbundskapten Pär Mårts.

Den 1 maj inleds VM i Tjeckien, där Tre Kronor inleder turneringen mot hemmanationen.

Men redan nu är förberedelserna i full gång.

På söndag flyger Pär Mårts och hans assistenter Peter Popovic och Rikard Grönborg till Nordamerika för att på plats se de svenska spelare som är högaktuella för VM.

De tre förbundskaptenerna kommer sedan under sju dagar att tillsammans se tolv matcher.

– Vi vet ju inte exakt vilka som blir tillgängliga, men vi åker och ser de lag där vi tror att det kan finnas några spelare som kan vara aktuella, säger Mårts.

Pär Mårts har tidigare sagt att han i första hand är ute efter riktiga spetsspelare från NHL.

Flera toppspelare kan bli aktuella

Några spelare som riskerar att missa Stanley Cup och som Mårts mer än gärna ser i sin VM-trupp är Arizonas Oliver Ekman-Larsson, Ottawas lagkapten Erik Karlsson och Colorados lagkapten Gabriel Landeskog.

Två spelare som var väldigt bra i VM för ett år sedan var Joakim Lindström, som nyligen trejdades till Toronto och Calgarys Mikael Backlund. De två bildade kedja med Oscar Möller, numera i Ak Bars Kazan.

– Den kedjan klarade sig jättebra förra året och det kan vara en tänkbar kedja även den här gången om de kan vara med. Men jag vill också ha ytterligare några killar som kan vara avgörande. Det är vad vi letar efter.

Även målvaktssidan är en post där Mårts tittar lite extra på och hoppas få se några av de yngre målvakterna:

– Klart det vore kul att se Svedberg, Läck och Lehner om de får stå. Anders Nilsson gjorde det jättebra förra året och han finns redan i Europa.

Utöver de lag som missar Stanley Cup håller Mårts även dörren öppen för lagen som åker ut i första slutspelsrundan. Den förväntas vara klar sista veckan i april.

Öppnar för ytterligare en NHL-resa

New Jerseys back Adam Larsson har sin bästa säsong bakom sig och här öppnar Mårts för att NHL-resan kan förlängas med ytterligare en dag.

– De spelar på måndag (23 mars). Vi sitter och funderar på om en av oss ska stanna kvar och se den matchen. Han är väl aktuell, men då måste vi först bestämma vilken sorts spelare han i så fall ska vara i vår trupp.

Mårts öppnar även för ytterligare en resa till Nordamerika, i så fall i början av april.

– Om det skulle behövas kan det bli aktuellt, säger Mårts.

De spelare som är aktuella för VM kommer att få ett besked från landslagsledningen när de träffas under nästa vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor