Här är nya NHL-vapnet

HOCKEY

Ove Molins öronsnäcka ska hjälpa Brynäs i vinter

1 av 3 | Foto: Brynäs har hämtat inspiration från Nordamerika inför årets säsong. Under matcherna kommer assisterande tränaren Ove Molin ha direktkontakt med videocoachen för att förse tränarteamet med bästa möjliga information.

Här är NHL-vapnet som ska hjälpa Brynäs i vinter.

Assisterande tränaren Ove Molin har via en öronsnäcka direktkontakt med videocoachen Jan Larsson.

– Det här är definitivt något vi kommer att fortsätta med under säsongen, säger huvudtränaren Tommy Jonsson.

I NHL är det vanligt att den assisterande tränaren har kontakt med en coach placerad på läktaren. Allt för att från en annan position kunna förse tränarteamet i båset med så bra information som möjligt.

Djurgården och Modo är några SHL-klubbar som de senaste åren testat att ha direktkontakt med båset.

Till den här säsongen är det Brynäs som valt den vägen.

Har direktkontakt

Efter förra säsongen genomfördes en rejäl rockad i Gävlelagets tränarstab. Något som innebar att assisterande tränaren Jan Larsson numera är videocoach och från en plats högst upp i arenan har direktkontakt med båset.

I första hand med assisterade tränaren Ove Molin, men indirekt med hela tränarstaben.

– Visst är det så. Vi såg en situation i den här matchen och då bad jag Ove att kolla med Janne vad som hände, säger Tommy Jonsson.

Fortsätter under SHL

Brynäs huvudtränare är väldigt nöjd med det nya extra ögat från läktaren:

– Det känns som vi får en information som gör att det blir snudd på optimalt. Ett öga från läktaren som sitter i lugn och ro och inte är i den direkta hettan, säger Jonsson.

Vilken information vill ni ha?

– Vi kan säga till om sekvenser som vi vill se, sånt vi reagerar på i båset. Vi kan se det redan i periodpauserna, men det har vi inte gjort än. Det har mest blivit efter matcherna.

Och att Brynäs ska fortsätta med det nya systemet när SHL drar i gång är det ingen tvekan om.

– Det ska vi definitivt göra. På något vis blir det en trygghet för både ledare och laget. Att vi har en input från allting så vi inte missar någonting, säger Jonsson.

Men i går mot Djurgården hjälpte det inte. Trots ledning med 3–1 tappade Brynäs och nykomlingen kunde till slut vinna med 4–3.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF