Tre Kronor

Sju skandaler som skakat Tre Kronor

Av: 

Jonathan Berntsson

HOCKEY

✓ 2015: Hjalmarsson stoppades på Arlanda

Dubbellandskamp mot Finland och efteråt skulle Simon Hjalmarsson flyga tillbaka till CSKA Moskva och Ryssland.

Planet lyfte natten mot måndag – men då fanns inte Hjalmarsson på plats. Personalen hade stoppat honom då de ansåg att han var för berusad för att flyga.

Han fick sova över i Stockholm och resa dagen därpå.

✓ 2014: "Bäckis-gate"

Tre Kronor tog sig till final i OS i Sotji, där Kanada väntade.

Det slutade i ett kaos som Tre Kronor aldrig kommer glömma. Bara timmarna innan nedsläpp tvingades Nicklas Bäckström lämna hallen – då beskedet kom att han tidigare under mästerskapet testat positivt för pseudoefedrin.

Ämnet fanns i "Bäckis" allergimedicin och läkaren Björn Waldebäck gav honom godkännande att ta den. Waldebäck tog på sig all skuld, Sverige förlorade matchen och Nicklas Bäckström själv låg på en hotellsäng när han egentligen skulle spela den största matchen i sin karriär.

✓ 2008: Dick Axelsson i fyllecell

Dagarna innan Tre Kronor skulle flyga till Tjeckien för landslagsturnering var genombrottsmannen Dick Axelsson på Stureplan i centrala Stockholm.

Där mötte de två poliser och ordväxling uppstod. Enligt rapporten sa Dick Axelsson åt dem: "Jag hatar snutjävlar".

Axelsson hamnade i fyllecell och släpptes tidigt på morgonen.

– Jag sov inte en minut. Det var hemskt och obeskrivligt. Jag ångrar mig så in i norden mycket. Jag släpptes på söndagsmorgonen och allt var nästan overkligt, säger han.

Axelsson meddelade omgående förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson vad han gjord och petades ur Tre Kronor.

✓ 2005: Sexskandalen

Tre Kronor-spelarna Henrik Tallinder, Kristian Huselius och Andreas Lilja greps av polis misstänkta för gruppvåldtäkt strax före nedsläpp i matchen mot Tjeckien 10 februari.

Männen hade två nätter tidigare haft sex med en påverkad kvinna på ett hotellrum i Stockholm. En våldsam skandal rullades upp, men förundersökningen mot spelarna lades ned på grund av brist på bevis.

✓ 1996: Ledaren var "helt plakat"

Efter en våt eftermiddag under VM i Wien var en av de svenska ledarna "helt plakat." I det tillståndet dök han upp på matchen Sverige-Norge.

Rickard Fagerlund förklarade tydligt:

— Jag hade inget annat val än att skicka hem honom.

 ✓ 1993: Stjärnans och presschefens dunderfylla

Målvaktsstjärnan Peter Åslin och Tre Kronors presschef Hasse Andersson tog sig en rejäl fylla – mitt under pågående VM-turnering 1993. Åslin var så full att han varken kunde gå eller prata. Han fick köras i rullstol till hotellrummet klockan sju på morgonen, där landslagsläkaren snabbt konstaterade akut alkoholförgiftning.

Andersson lyckades ta sig till rummet för egen maskin. Men bara timmar senare var det dags igen. Hasse Andersson åt — eller snarare drack — frukost som innehöll mer alkohol. Först ett dygn senare var han nykter.

Både Åslin och Andersson skickades hem.

Åslin hade skadats i en match samma dag och skulle inte spela mer i VM.

✓ 1974: "Lill-Pröjsarn" uteslöts

Under hockey-VM 1974 tog Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson en nässpray som innehöll det förbjudna ämnet efedrin.

Tre Kronors 4–1-seger mot Polen i VM ändrades till förlust, 0–5. "Lill-Pröjsarn" uteslöts av turneringen där Tre Kronor tog brons. Han fick ändå en medalj till slut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor