Finalförlust för Småkronorna i inofficiella VM

Foto: CODIE MCLACHLAN / TT / NTB Scanpix

avRobert Rosén

HOCKEY

Det blev inget guld för Småkronorna i Hlinka Gretzky Cup.

Kanada vände tvåmålsunderläget och besegrade Sverige i den inofficiella VM-finalen.

– Det känns som att vi gjort allt vi kunnat för att ge dem en så bra match som möjligt, säger förbundskapten Magnus Hävelid till HockeyNews.se.

Det svenska U18-landslaget, även kallade Småkronorna, tog sig hela vägen till final i klassiska Hlinka Gretzky Cup. Efter att ha slagit ut Ryssland i semifinalen väntade final mot hemmanationen Kanada.

I finalen i Edmonton fick Småkronorna också en drömstart.

Redan efter 37 sekunders spel gav Frölunda-talangen Lucas Raymond Sverige ledningen och Djurgårdens Alexander Holtz kunde därefter även göra 2–0 till Sverige.

Tappade ledningen - i första perioden

– Vi får ju en drömstart. Man kan ju inte få en för bra start men det kändes som... Jag ska inte säga att vi slappnar av men vi kände att det här såg riktigt bra ut. Sen bytte de målvakt, fick bra effekt och började kasta in jättemånga puckar. Det studsade till med det berömda Kanada-ruset, säger förbundskapten Magnus Hävelid till HockeyNews.se.

Kanada tog sig snabbt in i matchen igen och innan den första perioden var färdigspelad hade Sverige tappat 2–0 till 2–3. I den andra perioden utökade Kanada också till 2–4 innan man gjorde både 2–5 och 2–6 i den tredje perioden.

– Vi har krämat ur allt. Det kändes så. Vi vart desarmerade under turneringens gång med skador, och även under matchen här i dag, så det känns som att vi gjort allt vi kunnat för att ge dem en så bra match som möjligt. Men vi räcker inte till mot ett bättre Kanada, säger Magnus Hävelid.

Fjärde finalen för Sverige

För Sverige var det blott den fjärde finalen, varav det tredje silvret, sedan turneringen startade 1991.

– Jag tycker det är sjukt det som hela laget åstadkommit. Många trodde inte på oss innan det här. Det är helt sjukt. Jag är stolt över grabbarna, säger målskytten Alexander Holtz till HockeyNews.se.

I och med finalsegern befäster Kanada sin dominans på U18-nivå. Guldet på hemmaplan innebär att Kanada nu vunnit Hlinka Gretzky Cup inte mindre än 22 av 28 möjliga gånger.

Svenska medaljer i JVM genom tiderna 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey