SHL-klubbarnas drag för att öka publiksiffrorna

Så agerar klubbarna för att locka fler åskådare till arenorna: ”Fullt drag och fulla omgångar”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

avHans Abrahamsson

HOCKEY

Fulla omgångar och matcher på torsdagar och lördagar – det är SHL:s drag för att locka fler åskådare till arenorna. 

Mer än 70 procent av säsongens matcher avgörs på just de här två dagarna. 

– Vi har under en tid jobbat tillsammans med klubbarna för att optimera speldagarna, säger ligans sportchef Johan Hemlin. 

Speldagarna har varit högprioriterat för SHL-klubbarna de senaste åren för att försöka maximera publiksiffrorna. Den här säsong tar man det ytterligare ett steg. 

Sportbladets sammanställning visar att torsdagar och lördagar är de överlägset mest populära speldagarna när SHL-klubbarna har fått säga sitt. Hela 259 av säsongens 364 matcher (över 70 procent) avgörs på de här två veckodagarna. 

Inte helt olikt hur det såg ut under dåvarande elitseriens första 20 år då matchdagarna i stort sett alltid var torsdagar och söndagar. 

– De här två dagarna (torsdag och lördag) är våra huvuddagar. Det har klubbarna uttryckt önskemål om, säger Johan Hemlin.

Spelar alla hemmamatcher i veckosluten

Brynäs är den klubb som sticker ut mest. 

Av klubbens 26 hemmamatcher spelas inte mindre än 24 på en torsdag, fredag eller lördag.

– Vi fick igenom mycket av det vi ville, så vi känner oss väldigt nöjda, säger nytillträdde klubbdirektören Michael Campese. 

Hur viktigt är just val av veckodag?

– Jätteviktigt. Vi behöver också ta reda på vad folk tycker är bäst, det är lätt att sitta och tycka själv, men nu har vi tittat på statistik och historik sedan fem–sex år tillbaka. Speldagarna blir viktigare och viktigare med den konkurrens som är från allt annat.

Däremot är måndagen mer eller mindre begraven som hockeydag i SHL. Endast en match av 364 stycken spelas på veckans första dag. När Malmö tar emot Timrå den 18 februari är det enda chansen att få uppleva SHL-hockey på en måndag

Vill hålla ihop omgångarna

En annan sak som är högprioriterat kommande säsong är att hålla ihop omgångarna så mycket som möjligt. Många kritiska röster har höjts mot en ständigt haltande tabell. Även där vill klubbarna få till en förändring. I 32 av 52 omgångar spelar samtliga 14 lag samma dag. Lägg till ytterligare 13 omgångar med sex matcher (tolv lag inblandade).

Man måste gå tillbaka till säsongen 2009/10 för att hitta en liknande siffra. 

– Vårt mål är fulla omgångar och fullt drag. Vi försöker hålla ihop omgångarna så mycket som möjligt. Men det är Erik (Strandmark, SHL:s ansvarige för medierättigheter) som har huvudansvaret tillsammans med klubbarna, säger Johan Hemlin. 

Att jämföra med förra säsongen då 25 matchdagar innehöll samtliga lag. Året före det var det bara åtta matchdagar med samtliga lag inblandade och säsongen 15/16 var siffran 20 stycken.

Det senare är siffror som Twitter-profilen domarna.se tagit fram.

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM