Glennert hade rätt - Percy Nilsson fel
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-02
Färjestads BK är Sveriges rikaste idrottsförening och alla som hånade klubben under 90-talet sitter förmodligen idag med en haka, som nuddar någonstans vid knäskålarna.
Bröderna Glennert hade nämligen rätt.
Det hade inte Percy Nilsson, kan jag avslöja.
Färjestads klassresa är en fantastisk sannsaga, som saknar motstycke i svensk idrottshistoria.
Resan skulle till och med imponerar på en rutinerad NHL-pamp eller en stor europeisk fotbollsledare - tror jag.
I början av 90-talet hånades Färjestad. Byggherren Percy Nilsson till exempel skrattade och köpte landslagsspelare, skrattade och köpte ännu fler landslagsspelare - oftast från Färjestad - och avlönade sina nyförvärv via öar och länder, som ingen hört talas om, än mindre hittade på världskartan.
Gamla & mossiga
Kjell Glennert - som gick bort alldeles för tidigt, 1999 - och hans yngre bror Lars skyndade långsamt.
Många tyckte att bröderna var gamla och mossiga i sitt ledarskap och inte förstod sig på den nya tiden - den nya ekonomin - och de nya möjligheterna som öppnades när några enkla knapptryckningar på en dator kunde skicka miljoner över hela jordklotet på bara några sekunder.
Undan skattemyndigheten.
Glennerts fortsatte betala skatt för varje korv som såldes i klubbens namn och varje transaktion som gjordes var lika ärlig och förväntad, som att man varje morgon har parkeringsböter på Borgmästargatan 9 i Stockholm.
När andra föreningsledare trixade och joxade med kontrakt och löneutbetalningar - och levde för stunden - funderade Kjell och Lars på framtiden och på hur de skulle bygga Färjestads BK från grunden.
I dag är det ingen som skrattar. Tvärtom.
De som gapade högst - och skrattade mest under 80- och 90-talet - är inte längre några maktfaktorer i svensk ishockey. Kjell Glennert finns inte längre bland oss, men Lars för traditionen vidare och klubben har redan handplockat killar som Håkan Loob och Thomas Rundqvist för att behålla kontinuiteten i föreningen.
För att behålla den lilagula modellen - om ni vill - även i framtiden.
Resan bara börjat
Resan är bara i sin början. Färjestads senaste bokslut är fantastisk läsning och klubben har passerat alla föreningar i landet i både omsättning och eget kapital och plötsligt hyllas bröderna Glennert som stora hjältar och förebilder i idrotts-Sverige.
I Malmö sitter byggherren Percy Nilsson i en skitig, ful och gammalmodig arena och tittar när 3 703 supportrar - i hemmapremiären mot Mora - suckar över ytterligare en förlust och en ny, förmodligen jobbig säsong i elitserien.
Det sistnämnda kan inga knapptryckningar i världen ändra på.
Inte ens för stunden.
Men Percy Nilsson är inte ensam om att sitta i andra klass och följa Färjestads resa i de fina salongerna. Fotbollen - som under glansdagarna trodde sig äga idrotts-Sverige - har också riktat blickarna mot Karlstad, Färjestad och Löfbergs Lila Arena.
Där finns den nya ekonomin.
Och framtiden.
Patrik Thornéus