Han är Växjös okända hjälte

HOCKEY

Cancersjuke Andreas, 25, har inspirerat laget hela säsongen: ”Har gett oss en enorm glädje”

1 av 5 | Foto: ”Man får perspektiv” I somras fick Andreas Waldo, 25, veta att han drabbats av en cancertumör i ryggen. I höstas bjöds han in till Växjös omklädningsrum efter matcherna av massören Lenny Anderlycke. Sedan dess har han varit med Tomi Kallio och de andra i laget.

VÄXJÖ. Växjö-spelarna ­hyllades rejält efter första SM-guldet i lagets historia.

Men den störste hjälten hyllades bakom kulisserna: Andreas Waldo, 25.

– Det känns så skönt att ge honom den här ­stunden, säger Tomi Kallio.

BILDEXTRA: Hemma hos Tomi Kallio

Glädjen visste inga gränser när Tuomas Kiiskinen slog in 3–2-pucken i femte perioden mot Skellefteå ­vilket innebar det första historiska guldet till Växjö.

Spelarna hyllades av alla.

Samtidigt hyllade Tomi Kallio, 38, en annan hjälte: Andreas Waldo, 25.

”Hade enormt otur”

I somras drabbades han av en cancertumör i ryggen. I höstas bjöds han in till Växjös omklädningsrum efter matcherna av massören Lenny Anderlycke och sedan dess har han varit runt laget.

– Denna typ av cancer drabbar bara en om året i Sverige. Det är grymt ovanligt. Jag hade enorm otur som drabbades, som doktorn sa, berättar Andreas.

– Just nu mår jag ganska bra. Jag fick strålbehandling innan nyår och cellgifter ­sedan i januari och är inte färdigbehandlad ännu. T­umören har försvunnit men nu ska alla mindre t­umörceller bort också. Det har varit en jävla resa.

Vad har Växjö Lakers ­betytt?

– Varje gång jag varit i omklädningsrummet har jag kunnat släppa cancern för några timmar. Det är fantastiskt att få vara en del av d­etta. Killarna är otroliga. Noah (Welch) har till exempel varit hemma hos mig och fikat och jag har varit hos honom. Det ger energi.

”Är bara hockey”

Tomi Kallio menar också att Andreas närvaro gett e­nergi till laget.

– Han har varit otroligt positiv och är alltid på glatt humör trots att han har en sjukdom som inte är så r­olig. Jag tror vi gett honom en del kärlek, men han har också gett oss enorm glädje. Man får perspektiv. Vi kan vara tjuriga efter en förlust, men vi håller bara på med hockey. Han går en a­nnan kamp och är alltid positiv. Sådant tar man till sig, säger Kallio.

– Det känns enormt skönt att ge honom den här stunden med guldet. Det är inte varje dag sånt här händer.

”Skojar du eller?”

Andreas Waldo hymlar inte med att guldet ger h­onom mer energi i sin kamp.

– Herregud, skojar du eller? Detta är fantastiskt. Det blir så mycket större när man träffar grabbarna dagligen, säger han.

– Det känns kul att de tänker på mig när de tagit guld. De har gjort mycket för mig men jag vet inte om jag gjort så mycket för dem. Men visst känns det fantastiskt.

BILDEXTRA: Hemma hos Tomi Kallio

ARTIKELN HANDLAR OM