Trotsade oddsen – svensken tillbaka

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Första matchen sedan januari för Franzén

1 av 3 | Foto: Foto: AP
Johan Franzén på isen igen i Red Wings tröja.

NEW YORK. I vintras fanns det stunder när Johan Franzén själv undrade om karriären var över.

Men trots att den svåra hjärnskakningen emellanåt hindrade honom från att utföra de enklaste vardagssysslor gav han aldrig upp – och i natt var Detroit-stjärnan, för första gången sedan januari, tillbaka på isen i Joe Louis Arena.

– Min plan har hela tiden varit att fortsätta spela och nu hoppas jag få vara hel den här säsongen, säger ”The Mule”, som stod för en assist i sin comeback.

Henrik Lundqvist gjorde säsongsdebut i natt.
Foto: Foto: AP
Henrik Lundqvist gjorde säsongsdebut i natt.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Det har gått nästan nio månader sedan Johan Franzén – i en match mot Edmonton 6 januari, för att vara exakt – åkte på en tackling i huvudet och tvingades avbryta fjolårssäsongen.

Under den tid som följde hade han sådana besvär av den snabbt konstaterade hjärnskakningen – tyvärr bara den senaste i en lång rad – att han knappt kunde göra annat än ligga still och vila och det fanns de som trodde att hockeykarriären var över.

Men inte ”The Mule” själv – aldrig fullt ut.

– Lite börjar man ju tänka i de banorna, men det kom aldrig en dag när jag var nära att ta beslutet. Min plan har hela tiden varit att fortsätta spela, säger han till Detroit Free Press.

”Få vara hel”

Så istället för att ge upp har han långsamt och målmedvetet jobbat sig tillbaka och när Detroit i natt tog emot Pittsburgh i en försäsongsdrabbning i Joe Louis Arena fanns den 35-årige smålänningen alltså på isen igen.

– Kul, förstås. Det är det har jag tränat för och väntat på hela sommaren, fortsätter han.

– Rädd för att åka på ny smäll? Nej, det är det sista jag tänker på. Nu hoppas jag bara jag får vara hel och kan vara med och ha kul hela den här säsongen.

Återkomsten gick helt okej också. ”The Mule”, som 2008 vann Stanley cup-slutspelets skytteliga, spelade 16 minuter och stod för assisten till det ena av lovande ynglingen Dylan Larkins två mål.

Matchen vann Detroit med hela 6–1.

* * *

I Boston begick Henrik Lundqvist säsongsdebut med New York Rangers och stoppade 21 av 22 skott under de två perioder han stod.

– Det var ett bra test för mig. Självfallet finns det fortfarande saker att jobba på, men för mig handlar det huvudsakligen om att ta rätt beslut och det tycker jag att jag gjorde, säger han till klubbens hemsida.

Speciell straff

Även Mats Zuccarello var tillbaka och spelade sin första match sedan de otäcka huvudskadan i slutspelet i våras.

Med mycket gott resultat.

”Zuke” stod för mål, assist och ett sedvanligt underverk till straff.

Boston drog dock längsta strået och vann med 4-3 – efter just straffavgörande.

* * *

Andre Burakovsky fanns bland målskyttarna då Washington hemmaslog Montreal med 4–3 – också efter straffar.

Som sig bör var det T.J Oshie – nyförvärvet från St Louis, i första hand känd för sin straffshow i OS i Sotji 2014 – som avgjorde straffdramat.

* * *

Båda Minnesotas svenska backar – Jonas Brodin och Christian Folin – tog sig in i målprotokollet i lagets segermatch – 5–2 – över Columbus.

Brodin stod dessutom för en assist.

* * *

St Louis körde över Dallas med hela 6–0 hemma i Scottrade Center och Alex Steen bokfördes för en assist.

* * *

Mellan Colorado och Calgary blev det bara ett mål – och det var unge svenske Calgary-backen Rasmus Andersson inblandad i.

Han assisterade till det Josh Jooris-mål som alltså visade sig bli matchavgörande.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Publicerad: