12 – magiskt tal mot bucklan

HOCKEY

Helber: Det lag som övade på sitt segertal redan i augusti tar hem SM-guldet

Hockey är en av världens mest komplexa sporter som kräver styrka, finess, balans och smidighet.

Men inget av dessa kommer avgöra var SM-guldet hamnar.

Laget som har bilden klar för sig och orkar hålla sig till sin gameplan utan att falla ur ramarna.

De får lyfta bucklan om en månad.

Säsongen 1998–99 jobbade psykologen Johan Plate med oss i Linköping HC. Under några år hade vi varit nära elitserien, men nådde inte hela vägen fram.

Otur tyckte några, andra sa att vi inte var ”bäst när det gällde”. Vid vårt första möte, inför säsongen, ställde Johan ett enkelt krav: om ni har som mål att gå upp i elit­serien vill jag höra segertalet – nu.

Alla tittade på varandra och funderade. Det var augusti, varför ska vi lägga kraft på det som sker nästa april?

Själv skrattade jag lite då jag faktiskt redan tänkt mig det talet oräkneliga gånger i löparspåret eller sittandes på en motionscykel.

Så, i en konferenslokal i sensommar­värmen tackade jag våra fans, hyllade vår duktiga målvakt och berättade om laginsats­en som fällde avgörandet till vår fördel och skapade bilder av framgång hos fler än mig.

Det året hade vi i alla fall inte otur.

Vi var bäst när det gällde. Vi tog oss till hockeyns finrum, elitserien.

Väl synlig och enkel

Nu är det andra tider, andra grupper och helt andra mål.

Fyra lag som gör upp om SM-guldet, lag ett till fyra i tabellen efter 55 omgångar. Men nu i mitten av mars är det inte serietabellen som gäller längre utan en helt annan tabell. Det magiska numret som symboliserar antalet vinster finns i dessa fyra lags omklädningsrum. Det är väl synligt för alla och är enkelt, tydligt.

12 steg.

12 stjärnor.

12 klubbemblem.

Eller det vanligaste – 12 trappsteg.

Längst upp finns en bild av Le Mat. En tävling, fyra lag kvar och först uppför trappan vinner.

De mentalt starka klarar sig

Efter varje vunnet steg får lagkaptenen, eller kanske matchens lirare, uppdraget att flytta symbolen upp en nivå. Laget skriker ut sin glädje tillsammans i några minuter för att nollställa sig igen och fokusera på nästa uppgift. Nästa drabbning, nästa steg.

I dag har Växjö, Linköping, Skellefteå och Frölunda redan tagit lika många trappsteg – fyra.

Åtta steg kvar.

Det är en ritual inom ishockey som har funnits länge. I NHL en gång i tiden krävdes det bara åtta slutspelsvinster för att vinna Stanley Cup (om någon undrat över den bisarra traditionen att kasta ut bläckfiskar på isen).

Att kunna ställa om, hitta nytt fokus i varje utmaning även när hjärnan säger att det inte går, är en idrottares kanske viktigaste egenskap. Tänk bara på Charlotte Kallas tremil i VM. In i den berömda väggen, parkerad i mördarbacken. Vi vet alla vad som hände. Kalla körde pannan igenom väggar, backar och rätt upp på prispallen. En hockeymatch är inte så olik ett skidlopp, i alla fall inte i slutspelstider. Om tankarna ligger kvar i förra bytet, ett insläppt mål eller olidlig mjölksyra – då är laget ohjälpligt fast i sin alldeles egna uppförsbacke.

För att klara av detta måste alla ha bestämt sig långt innan matchstart hur man ska agera i varje situation. Att gynna laget i varje kamp. Att täcka ett skott när man vet att det kommer göra ont, ignorera en klubba i ansiktet eller i skrevet, eller se förbi en motståndare som försöker att få en ur balans. De små detaljerna avgör. Endast de mentalt starka klarar detta under så många matcher i rad.

De spelare som är förberedda. Som har sin målbild klar och kan bryta ner sin tid till dagar, timmar, minuter, till och med sekunder. För hur lång är inte en minut i slutet av den jämnaste, tuffaste match där du har allt att vinna eller förlora?

Fyra bästa som är kvar

Det ska bli spännande att följa dessa fyra lag genom semifinalerna.

Se stenhårda tacklingar, fartfylld skridskoåkning och passningar som sitter perfekt på bladet. Kamp och offervilja.

Det är de fyra bästa lagen som är kvar.

Vem vinner?

Självklart de som övat på sitt segertal redan i augusti.

Efter jag har sett kvartsfinalerna är min känsla att Linköping övade på sitt segertal redan i augusti och kommer bestiga de åtta kvarvarande trappstegen.

* 17.15: Skellefteå-Linköping, semifinal 1:7 TV12 och C More Hockey

Mike Helber