Bo Tovland död: "Han kommer vara saknad"

avMartin Tolén, PeO Larsson

HOCKEY

Vännerna sörjer avlidne hockeyledaren

1 av 6 | Foto: Foto: TT
Bop Tovland arbeta lång tid för svensk hockey. Här under VM 2006.

Svensk ishockey har sorg.

Ledarveteranen Bo Tovland har avlidit efter en tids sjukdom, skriver förbundet på sin hemsida.

– Bosse kommer att vara extra saknad om två veckor. Då ska vi ha möte för Helge Berglunds stiftelse och de brukade vi alltid ha hemma hos Bosse, säger Tommy Boustedt.

Bo Tovland började jobba för Svenska Ishockeyförbundet redan 1961 och var bland annat vice ordförande under åtta säsonger.

På meritlistan, som ledare för Tre Kronor, var Tovland med om att vinna ett OS-guld i Lillehammer 1994 och tre VM-guld.

Han var var också överledare för det historiska JVM-lag 1981, som spelade hem Sveriges första guld i de sammanhangen.

"Kommer vara väldigt saknad"

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt stötte på Tovland redan 1975 som ungdomsledare i Hammarby och sörjer sin vän.

– Han har jobbat för svensk hockey i 55 år och kommer att vara väldigt saknad, både som människa och hockeyarbetare. Det var en otroligt glad, skämtsam och trevlig kille med ett enormt kontaktnät, säger Boustedt till Sportbladet.

– Han var ju parhäst med vår förre ordförande Rickard Fagerlund och vad de betytt för svensk hockey kan man aldrig nog trycka på. De har gjort otroligt mycket för svensk ishockey på olika nivåer, fortsätter Boustedt.

Bo Tovland avled fredagen den 25 september 2015 efter en tids sjukdom, skriver förbundet på sin hemsida.

– Han och Peter Forsberg, vår vice ordförande, var dunderpolare så vi var uppe och hälsade på Bosse i förra torsdagen och han var tärd av sjukdomen vilket man blir när man ligger så där, säger svenska ishockeyförbundets Tommy Boustedt.

"Var alltid hemma hos Bosse"

Bo Tovland har, förutom en plats som hedersledamot i hockeyförbundets styrelse, även haft en roll i Helge Berglunds stiftelse de senaste åren. En stiftelse som delar ut stipendier till unga pojkar och flickor som vill kombinera en högskoleutbildning med sitt hockeyspelande.

– Bosse kommer att vara extra saknad om två veckor. Då ska vi ha möte för Helge Berglunds stiftelse och de brukade vi alltid ha hemma hos Bosse, säger Boustedt.

Var GM i Lillehammer

Under OS 1994 i Lillehammer var Tovland general manager för det landslag som tog guld med Curre Lundmark som förbundskapten.

– Han var alltid glädjespridaren, en otroligt social människa. Han fanns alltid tillgänglig, kunde både skämta och allvarlig. Han kunde passa upp för oss andra och vara länken för det vi behövde ha hjälp med. Ett mycket stabilt bollplank och mentor som man kunde bolla idéer med och så kunde han framföra dem till Rickard (Fagerlund), säger Lundmark.

Tovland var med i organisationen under alla de år Curre Lundmark var förbundskapten (1990-1995).

– Det var ett väldigt sorgligt besked när jag fick det i lördagskväll. Vi träffades vid olika tillfällen när jag besökte Stockholm eller att förbundet hade någon tillställning. Det var en gourmet som gillade god mat och gott sällskap så det blev en öl eller god mat när vi sågs nu på slutet, säger Lundmark.

Bo Tovland blev 78 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM