Hemligheten bakom succén: Videocoachning

Foto: FOTO: LARS HEDELIN
granskar noga Målvaktstränare Erik Granqvist går igenom gårdagens match tillsammans med Färjestads Jonas Gustavsson. Metoden – att analysera både träning och matcher in i minsta detalj har gett Gustavsson ett rejält uppsving det senaste året.
HOCKEY

Färjestads målvakt Jonas Gustavsson, 24, har gjort braksuccé under hösten.

Hemligheten bakom framgången?

En unik videocoachning.

– Det finns ingen i världen som gör det grundligare än oss, säger FBK:s målvaktstränare Erik Granqvist, 36.

För några veckor sedan debuterade Jonas Gustavsson i Tre Kronor. Nu fortsätter målvaktssuccén att rida på framgångsvågen.

I går nollade han Timrå och läget är glasklart – med sina 94,03 i räddningsprocent är Gustavsson elitseriens hetaste burväktare.

Sammansvetsad duo

Hemligheten bakom den hisnande utvecklingskurvan stavas videocoachning. Tillsammans med målvaktstränaren Erik Granqvist utgör de en sammansvetsad duo som lägger ner extremt mycket tid på att videogranska Gustavssons insatser på isen.

– Vi filmar alla matcher och alla träningar och analyserar de sedan. Det finns så klart andra klubbar som jobbar på liknande sätt. Men ingen i världen gör det grundligare och mer noggrant än oss. Och de går definitivt inte igenom varje match och träning, säger Erik Granqvist.

Den unika arbetsmetoden har gett Gustavsson ett ordentlig uppsving i utvecklingen det senaste året. Tack vare den exceptionella videocoachningen finns just nu elitseriens främsta målvakt i Färjestad.

– Vi går säkert igenom 80 situationer efter varje match. Allt från bra räddningar till insläppta mål och chanser som det hade kunnat resultera i mål, säger Granqvist.

”Det är nördigt”

Jonas Gustavsson medger att den extremt unika och genomarbetade coachmetoden är anledningen till hans framfart i elitserien.

– Vi går igenom allt så noggrant att det är nördigt. Jag tror inte jag hade varit här nu om det inte vore för allt arbete med videodelen. Man utvecklas betydligt mycket mer om man får se sig själv i rörelse, än att någon säger till en vad man gör för fel, säger Gustavsson och fortsätter:

– Vi lämnar inget åt slumpen. Minsta chans som gör att jag kan utvecklas utnyttjar vi.

ARTIKELN HANDLAR OM