Sjöström, större än Zetterberg...

HOCKEY

Visst är det konstigt - jag har ju bara gjort två elitseriemål

Tala om miljonklipp.

Fredrik Sjöström skrev årets bästa rookiekontrakt med NHL.

Bara i signingbonus fick Sjöstrom tio miljoner kronor - dubbelt så mycket som Henrik Zetterberg.

- Visst är det konstigt. Jag har ju bara gjort två mål i elitserien, säger Fredrik Sjöström.

Foto: PETER WIDING
Fredrik Sjöström - Sveriges nästa stora NHL-stjärna? Borta i Nord-amerika värderas han högre än en elitseriestjärna som Henrik Zetterberg.

Kommande vecka kommer samtliga rookiekontrakt i NHL bli offentliga.

Sportbladet kan dock redan nu presentera de hemliga summorna i kontrakten.

Sammanställningen här bredvid är unik och visar hur mycket spelarna får i lön, signingbonus och hur mycket de får betalt i farmarligan.

Bäst kontrakt signerade den förre Frölundaspelaren Fredrik Sjöström, 19 år.

Hans kontrakt är klart bättre än OS-spelarna Henrik Zetterberg s och Mathias Johanssons.

Bara för namnunderskriften på kontraktet fick Fredrik Sjöström tio miljoner kronor.

Och spelar han i NHL de kommande tre åren får han ytterligare 20 miljoner kronor.

Phoenix satsar ungt

Zetterbergs kontrakt är inte lika vasst och trots att han var den hetaste spelaren i elitserien i fjol, spelade OS och VM, kommer han inte i närheten av Sjöströms kontrakt.

- Fast de tänker på ett annat sätt här i NHL. Mathias Johansson och Henrik Zetterberg är stjärnor i Sverige, men här borta är de okända. Jag har spelat juniorhockey i ett år här borta, gick tidigt i draften och min spelstil passar bra i NHL. Det måste man tänka på när man jämför kontrakt, säger Fredrik Sjöström.

I och med att Phoenix satsat så stora pengar på Sjöström är det näst intill säkert att han kommer få spela i A-laget i vinter.

- Visst är det så. Och jag ska kriga för att få spela direkt i NHL. Phoenix satsar ungt och på snabbhet och styrka. Jag är i alla fall ung och snabb och borde därmed ligga bra till, säger Fredrik Sjöström.

Den förre Frölundaspelarens väg till det guldkantade kontraktet är annorlunda. Han nobbade Frölundas kontraktsförslag i fjol och åkte till Kanada och spelade juniorhockey.

- Frölunda ville hyra ut mig till en allsvensk klubb och hade jag stannat i Sverige hade jag inte fått något NHL-kontrakt. Året i Kanada är det bästa jag gjort, säger Fredrik Sjöström.

Gretzky tittar surt på

När Sportbladet når Sjöström är han på ett träningsläger i Phoenix. Med på lägret är Phoenix ägare, Wayne Gretzky - ofta kallad för världens bäste ishockeyspelarna genom tiderna.

- Han brukar titta lite surt när passningarna inte sitter på klubbladet. Skämt åsido så är det jättekul att ha fått ha spelat hockey med "The great one". Han är jättetrevlig att ha göra med, säger Fredrik Sjöström.

Nu är du miljonär och ekonomiskt oberoende. Hur känns det?

- Jag är mycket lycklig lottad. Men jag ska inte slösa utan spara pengar till senare. Och än så länge har jag inte haft möjlighet att nyttja pengarna. Jag har varit i USA i fyra veckor och kommer inte åt bankkontot. Men när jag kommer hem på söndag blir det väl fest. Måste bjuda kompisarna på något, säger Fredrik Sjöström.

Sportbladet granskar de svenska nykomlingarna i NHL - och deras löner

Tomas Ros