Kaosmatch för Tre Kronor

HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

INCHEON. Tre Kronor föll mot Kanada i OS-genrepet.

Matchen avgjordes på en undermålig is där målburarna hade svårt att få fäste och domarna kanske inte höll OS-klass.

Ett irritationsmoment för spelarna.

– Domarna kunde inte engelska. De gav utvisning till nummer 11 och 16 i vårt lag. Och vi har inte ens de numrena, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

05.00 på måndagsmorgonen startade landskampen mellan Kanada och Tre Kronor i ishallen i SeonHak Icerink i förorten Incheon. 

Den är i den hallen där Tre Kronor legat på läger hela veckan inför OS och det är där som man haft sina isträningar.

En fin liten arena med charm.

Men speciell.

Ett blått sken i taket gör att lyset inte är som vi är vana med i SHL eller i andra internationella turneringar.

Och själva isen kanske inte riktigt höll OS-klass. 

Men värst var det med målburarna som saknade ett rejält fäste i isen.

Strök straffar & övertid

Så var det hela veckan när Tre Kronor tränade också och ibland agerade tredjemålvakten tyngd på målburen så att den åkte iväg under övningarna.

– Vi vet om problemet och har påtalat det för arrangören. Men det kanske inte är så enkelt här. Någon måste ha tillstånd att beträda isen och för att borra med en maskin. Jag tror inte det ska vara något problem till slut, säger Olof Östblom, tävlingschef på Ishockeyförbundet.

Matchen skulle också ha spelats med ett speciellt tävlingsreglemente.

Straffar och övertid fyra mot fyra, oavsett resultat efter 60 minuter. Givetvis var det för att lagen ska få specialträning i den spelformen och på straffar – men efter 60 minuter beslöts att stryka straffarna och övertid.

– I slutet av matchen kom Kanadas lagledare till oss och föreslog att vi ställer in straffar och sudden. Vi hade inget emot det, säger Anders Feltenmark, presschef för Tre Kronor.

– Det var lite av säkerhetsskäl. var irriterat därute och vi vill inte dra på oss skador eller avstängningar, utvecklar förbundskapten Rikard Grönborg.

Isen och målfästena höll en period. I mittakten fick matchfunktionärerna jobba med målburarnas position. Så även i sista perioden. Borrmaskinen användes flitigt.

Bland annat lossnade Kanadas målbur när Tre Kronor spelade fem mot tre i slutet av andra perioden, mycket passande för Tre Kronors motståndare med ett litet konstgjort powerbreak.

Vann med 4–1

Domarna hade det också tufft vid flera domslut och matchkläderna de bar hade olika färgar på de röda armbindlarna som innebär huvuddomare.

– Domarna hade röntgen-syn och såg att pucken var inne vid 2–1. Jag skyller inte förlusten på domarna, men Kanada var bättre på att utnyttja domarna och domarnas nivå än vad vi var, säger förbundskapten Grönborg.

Tre Kronor tog ledningen med 1–0 via Dick Axelsson. Sedan vände Kanada och svenska spelarna var irriterade på de koreanska domarna vid Kanadas 2–1. Tre Kronor tyckte inte att det var mål, men domarna stod på sig. Helt rätt enligt tv-bilderna.

Kanada drog iväg och gjorde 3–1 via Djurgårdens René Bourque och även 4–1, som blev slutresultatet.

Här är Tre Kronors trupp till OS 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM