Försvarar Mora: ”Orättvist mot killarna”

SHL tar Mora i försvar efter isbråket mot Malmö: ”Inget problem i just Mora vad jag vet”

Den unge isfuntionär som attackerades av Malmös Jens Olsson finns inte på isen i kvällens match mot Karlskrona.

Men att isskrapningen i Mora sköts sämre än på andra ställen tillbakavisas av både domarbasen Ulf Rönnmark och SHL:s sportchef Johan Hemlin.

– Att generalisera på det viset och säga att det är mycket sämre i Mora håller jag inte med om, nej, det är orättvist mot killarna i där, säger Rönnmark. 

Situationen när Malmöbacken Jens Olsson och en ung isfunktionär hamnade i bråk i samband med ett reklamavbrott har blivit minst sagt uppmärksammad.

Olsson stängdes av i en match och i en intervju med Sportbladet hävdade den 33-årige Malmöbacken att skrapningen av isen sköts sämre just i Mora:

– Grabbarna som gör det jobbet gör det väldigt respektfullt på alla andra arenor. Men just i Mora beter man sig på det här viset. Jag tycker det är väldigt respektlöst, sa han.

Även Malmös vd Patrik Sylvegård hävdar att han har varit i kontakt med både Skellefteå och Linköping och fått medhåll om att det är problem i Mora.

Uppmaning till SHL-spelarna

Men från SHL:s håll tillbakavisar man att det är ett problem just i Mora: 

– Mig veterligen har det inte kommit in några synpunkter tidigare på att det skulle vara ett problem just i Mora. Jag har inte hört ett ljud om det, säger sportchef Johan Hemlin och fortsätter: 

– Efter senaste händelsen har jag inte varit direkt involverad utan det är i första hand Ulf Rönnmark som har haft kontakt med klubbarna. 

Inte heller Rönnmark känner igen den bild som Malmö och Jens Olsson målar upp.

– Att generalisera och säga att det är mycket sämre i Mora håller jag inte med om, nej, det är orättvist mot killarna i Mora. 

I stället har Rönnmark en uppmaning till spelarna i SHL: 

– Kära hockeyspelare backa undan eller kliv in i båset när de unga isfunktionärerna är ute och gör sin uppgift. Då har vi minimerat risken att det händer igen så det bara sjunger om det. Där vi får börja.

Händelsen i söndags har lett till en hel del diskussioner inom SHL hur man undviker att något liknande sker igen. 

– I det här fallet kan man säga att det är två parter som någonstans gjorde fel och det har fått enormt stora proportioner. Men en SHL-spelare ska aldrig ta tag i en så ung kille, det är nummer ett. Fråga nummer två som uppstår i det här fallet är: hur säkerställer vi att inte fel människor är isfunktionärer?

Finns inte på isen i kvällens match

Kan det bli hårdare koll och strängare krav på vem som är ute och skrapar isen?

– Det är något vi får diskutera. Men som jag har varit inne på: kan spelarna respektera isfunktionärerna lite bättre har vi inte den här situationen över huvudet taget, säger Rönnmark.

Den unga isfunktionär som var inblandad i bråket finns inte på isen i kvällens match, men det beror inte på händelsen i söndags. Mora har ett rullande schema bland spelare från olika pojklag som utför arbete på isen.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson har följt debatten de senaste dagarna, men känner att han inte vill kommentera det så mycket mer: 

– Jag känner lika nu som jag sa direkt efter det hade hänt: att det här kunde vi ha löst direkt på plats om intresset funnits från båda sidor. Det jag kan säga är att vi tar hand om våra barn och ungdomar så får Malmö ta hand om sina.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!