Calle Johansson missar OS

Publicerad:
Uppdaterad:

Han ska opereras på måndag

TORONTO/STOCKHOLM (TT)

Washingtonbacken Calle Johansson, 34, kommer i n t e  att spela för Tre Kronor i Salt Lake City.

  En skada i högeraxeln tvingar honom till operation redan på måndagen.

  Johansson blir borta från all ishockey i mellan sex och åtta månader.

Calle Johansson.
Foto: Niclas Hammarström
Calle Johansson.

Det var efter en magnetröntgen i fredags morse som den svenske backstjärnan fick beskedet. Två muskelfästen i högeraxeln var helt avslitna och ytterligare två var svårt sargade.

Operation var en nödvändighet.

OS? En omöjlighet.

Efter beskedet var Johansson besviken.

- Det känns som att den här turneringen skulle bli mitt sista OS, säger veteranbacken som var Tre Kronors lagkapten i Nagano för fyra år sedan.

- Det är klart att det inte känns så roligt just nu, men samtidigt fanns det ingen annan utväg.

Fortsatte i nio matcher

Det var redan i den andra matchen för säsongen som Johansson skadade sin högeraxel. Han fick en tackling av Bostonbacken Kyle McLaren och föll mot sargen, och kände genast att det var en allvarlig smäll.

- Men riktigt så allvarlig att säsongen skulle vara över - det trodde jag inte, säger Johansson till TT.

- Det var en juste tackling, men jag stod en bit ifrån sargen, tappade balansen och slog i axeln när jag föll.

Trots smärtorna fortsatte Johansson att spela i ytterligare nio matcher innan kroppen helt sade ifrån.

- När det inte blev bättre efter nästan en månads tid förstod jag att något var fel. Det var därför som vi kollade skadan i fredags, och då fick jag beskedet.

Enligt Washingtons läkarteam kommer svensken att vara borta från ishockeyn i mellan sex och åtta månader.

- Den första månaden måste jag vara helt still. Sedan börjar rehabiliteringen för att komma tillbaka till nästa säsong, säger Johansson, som har ett år kvar på sitt kontrakt med Washington.

Stark kandidat

För Tre Kronor kom Johanssons skada olämpligt. Den 34-årige veteranen var visserligen inte en av de tio spelare som förhandsnominerades redan i mars, men han fanns ändå med när Tre Kronor i somras hade sin första samling inför OS-turneringen.

- Calle var verkligen en stark kandidat till att spela i OS, och det var ju därför han var med på vårt OS-läger, säger Tre Kronors general manager Anders Hedberg.

- Calle är inte bara en viktig spelare på isen, han är mycket viktig vid sidan av isen också. Men vi har många starka ledare i laget och jag tror det finns många som kan ta över efter honom.

Johansson är den andre svenske stjärnan att missa större delen av NHL-säsongen under OS-året. Sedan tidigare har skadeförföljde Peter Forsberg deklarerat att han tar ett uppehåll från ishockeyn, och det är fortfarande osannolikt att Forsberg skulle vara tillbaka redan till Salt Lake City i februari.

Tio spelare är förhandsnominerade till OS: Tommy Salo, Edmonton, Nicklas Lidström, Detroit, Mattias Nordström, Los Angeles, Matthias Öhlund, Vancouver, Daniel Alfredsson, Ottawa, Mats Sundin, Toronto, Peter Forsberg, Colorado, Mikael Renberg, Toronto, Markus Näslund, Vancouver, och Jörgen Jönsson, Färjestad.

Under sommarens första OS-samling deltog även - förutom Calle Johansson och de tio förhandsnominerade - Per-Johan Axelsson, Boston, och Niklas Sundström, San José.

Jakob Sillén/TT Lars Markusson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN