Bedöms ha fört ut en miljard kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Örebros storsponsor: Ett typiskt utslag av Jante-lagen

Mikael Fahlander, som pumpat in pengar i Örebro Hockey, riskerar en rejäl skattesmäll.

Skatteverket bedömer att Fahlander fört ut en miljard kronor till egna bolag i Luxemburg, skriver Haparandabladet.

– Det här är ett typiskt utslag av Jante-lagen som säger att ingen i Sverige får ha finare bilar än andra, säger Fahlander till tidningen.

Anmäld Mikael Fahlander tar polisanmälan med ro.
Foto: Foto: SARA RINGSTRÖM
Anmäld Mikael Fahlander tar polisanmälan med ro.

2008 sålde Örebro Hockeys storsponsor Mikael Fahlander och hans kompanjon assistansbolaget Assistansia för minst en miljard kronor. Enligt Haparandabladet använde sig duon av ett ”avancerat skatteupplägg” som innebar att försäljningen blev helt skattefri. Helt lagligt, menar Fahlander.

– Vi sålde onoterade dotterbolag och då utgår ingen skatt vare sig i Sverige eller Luxemburg. Vi gjorde precis samma sak som stora bolag i Sverige har gjort många gånger. Man kan ha olika åsikter om detta men lagen är mycket tydlig, säger Örebro Hockeys storsponsor.

”Det finns tydliga regler”

Skatteverket anser dock att företagsledningen för Luxemburg-bolagen utövats i Sverige där de även haft ”fast driftsställe” Därmed ska de också betala skatt i Sverige.

– Vi granskar i första hand aktieförsäljningen när Assistansia såldes, eftersom där finns tydliga regler. Men vi följer strömmarna av pengar därefter. Det kan finnas subjekt där skatteplikt i Sverige kan ha uppkommit utan att skatter har betalats, säger Helen Ivarsson, granskningsledare vid Skatteverket till Haparandabladet.

– Det finns i dag avtal om informationsöverlämning mellan Sverige och Luxemburg, men sådant kan ta tid. Därför kan jag inte säga när vår utredning blir klar. I övrigt kan jag inte kommentera vårt arbete, som är sekretessbelagt.

”Inte det minsta orolig”

Fahlander säger själv till tidningen att han inte är orolig över granskningen.

– Skatteverket får gärna ganska mig en gång till. Jag och min kompanjon har skatteplanerat enligt lagen med hjälp av seriösa rådgivare och jag är inte det minsta orolig. Det här är ett typiskt utslag av Jante-lagen som säger att ingen i Sverige får ha finare bilar än andra., säger Fahlander.

Fahlander ifrågasätter samtidigt den stora uppmärksamhet hans affärer väckt, inte minst i Örebros lokalpress.

– Självklart är det här trist. Varför skrivs det ständigt om våra pengar och inte om att vi skapat flera tusen jobb i Sverige sedan vi startade assistans-verksamheten 2001? Bara i Örebro handlar det om 500 anställda som varje år betalar 50 miljoner kronor i skatt.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN