AIK Ishockey

Udda uppladdningen – tittade på AIK-match från 2011

Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N

En udda uppladdning – för att bemästra publiktrycket på Hovet.

Då förstörde Leksand festen för AIK.

– Spelarna sa att det var skitbra, säger Leksandstränaren Leif Carlsson efter 3–1-segern inför fullsatta läktare.

Ett kokande Hovet.

8 094 åskådare.

Den upplevelsen hade inte alla spelare i Leksand varit med om.

Därför valde tränaren Leif Carlsson att ta ett udda grepp inför toppmötet med AIK. Han samlade laget i en konferenssal och visade tv-klipp från en slutspelsmatch 2011, när AIK mötte HV 71.

– Det närmaste vi kunde komma en sådan här stämning, för de killarna som inte upplevt det, var att se det på video. När man kommer till något nytt är man alltid fundersam, säger Carlsson som fick bra respons av spelarna i laget.

– Båda från de som varit med och inte varit med om den här sitsen. De sa att det var skitbra.

Lyckominut i mittperioden

Och visst lyckades leksingarna bemästra atmosfären på Hovet.

Efter en förstaperiod där AIK ägde mycket av spelet – och skapade de hetaste chanserna – tog Leksand över fullständigt i mellanperioden.

En lyckominut sex minuter in i densamma ordnade segern.

Först sköt Olle Alsing 0–1 i powerplay och bara 26 sekunder senare höll sig en annan back framme, Daniel Bertov, och gjorde 0–2.

– Vi fick långa anfall och AIK blev trötta där. Vi är inne i deras anfallszon hela tiden. Vi hinner byte, de hinner inte byta och då brukar det bli mål, säger Alsing om det skedet av matchen.

”Tror det hjälpte”

I tredje perioden kontrollerade Leksand händelserna, hemmalaget skapade egentligen inte särskilt mycket, men med tre minuter kvar kom en reducering av Jesper Frödén och det blev dramatiska slutminuter – trots allt.

Men med 23 sekunder kvar skickade Martin Karlsson in 1–3 i öppen kasse och Leif Carlsson tror att just förberedelserna hjälpte laget till segern.

– Ja, jag tror att det hjälpte. Det var inte de där stora ögonen hos spelarna, säger han.

Alsing:

– Det var bra för våra spelare som inte vet vilken akustik och tryck det kan bli här. Vi ville mest få det att bli en glad känsla.

ARTIKELN HANDLAR OM