Lundqvist biter i mattan

HOCKEY

Frölundas nya segerrecept – helvetesträning med förre OS-brottaren

1 av 2

Färske världsmästaren var tillbaka i träning.

Men Joel Lundqvist ­blev snabbt nedtagen på mattan av förre OS-brottaren Eddy Bengtsson, 34.

– Spyan var inte långt borta, säger Frölundastjärnan.

Foto: TÄTA närkamper Frölundas trupp har tränat brottning under hela försäsongen.

Två månader kvar till ­säsongspremiären – då kör Frölunda stenhård brottningsträning med förre olympiske brottaren och MMA-fightern Eddy Bengts­son.

På träningsmattan ligger svettiga och slutkörda ­hockeyspelare i högar. Och tröttast av dem alla är ­nyblivne världsmästaren Joel Lundqvist. Gång på gång parar Bengtsson ihop sig med Frölundastjärnan.

– Jävligt jobbigt, jag ­kände mig som en liten vante när jag flög omkring där. Eddy ville nog sätta mig på plats, säger Lundqvist, som i går gjorde sitt första pass efter den senarelagda ­semestern.

”Han får slita mer”

För Bengtsson var det ­givet att utse honom till motståndare.

– Alla har sagt ”Joel ­kommer aldrig att ge sig, ­Joel kommer aldrig att ge sig”. Därför fanns det en­ ­anledning till att jag tog ­honom i dag. Bara för att han inte ska få gå den goa gottiga ­vägen. Alla ser upp till honom, han är världsmästare, en ledar­figur och en kändis. Jag ­skiter i vilket. Här är han en i laget. Om han gör sitt jobb kommer jag att värdesätta det. Men gör han inte det kommer han att få slita mer än vad gemene man får ­göra, ­säger han.

Frölundas övriga 26-mannatrupp har kört brottning under hela för­säsongen, och hel­vetes­träningen börjar ge res­ultat.

– De första träningarna var inte så roliga. Detta gör ju ont. Då var det ingen som vågade ta för sig. Jag jobbar mycket med inställning. Det spelar ingen roll om tre gubbar ger 110 procent om resten ger 90 procent. Då blir man inte svenska ­mästare, som Frölunda har målsättning att bli, säger Bengtsson.

För den som vilar sig ­eller gör fel väntar bestraffning. Mathis Olimb tappar ­greppet på Niklas Lasu, och svar­ar med att rycka tag och dra sönder lagkompisens brottarlinne.

Spyfärdig Lundqvist

Ett problem – linnet var lånat från Eddy Bengtsson. Och straffet blir kännbart.

– Du ska bjuda hela spel­artruppen på lunch två gånger, säger Bengtsson, och ger samtidigt norr­mannen en rejäl smäll över insidan av låret.

Efteråt bjuder Frölunda på VM-guldstårta, men Lundqvist är så trött och spyfärdig att han inte får i sig en enda tugga.

– Det är klart att det här var tufft. Jag har kört tuffa pass tidigare år också, men nu börjar gubbarna bli i bra form, samtidigt som jag ­körde min första träning ­efter semestern. Så då blir det ju extra jobbigt förstås. Jag var nära att spy där ett tag, så det är inte perfekt med ­tårta nu.

ARTIKELN HANDLAR OM