”Han bedöms annorlunda”

HOCKEY

Hajpade talangen Rasmus Dahlin, 17 år, och Sverige mot USA i kväll.

Nu kritiseras hajpen, från oväntat håll.

– Rasmus hyllas lite för ofta och synas väldigt sällan för sina misstag. Han bedöms annorlunda, säger Luleås damtränare Fredrik Glader på twitter.

Det går knappt en timme på våra stora sajter, eller i sociala medier, utan att Rasmus Dahlin nämns.

Ofta tillsammans med superlativer och givetvis nämns han som en blivande etta i NHL-draften 2018 och liknelser med storbackar som Nicklas Lidström och Erik Karlsson.

Rasmus Dahlin kan vara vår största hockeytalang någonsin och får en oerhörd uppmärksamhet i hockeyvärlden.

Mot USA i JVM-semifinalen har han en nyckelroll och kommer få mycket speltid tillsammans med Timothy Liljegren och Erik Brännström.

Näst bäste back i JVM

Helt rätt, om man ser till statistiken. Dahlin har bäst plus minus i laget och är noterad för 0+6 i poängprotokollet, näst bäst bland alla backar i JVM.

Och notera även att Rasmus är född år 2000 och spelar som underårig i JVM. Sveriges motståndare ikväll har ingen spelare som är född samma år som Rasmus, bara spelare födda 1998 och 1999.

Men det finns hockeyledare som anser att det finns en baksida, även på Dahlin.

Främst är det en ensidig bedömning och analys av Dahlin som upprör.

– Rasmus Dahlin är bra och kommer bli en storback för Sverige. Men han hyllas lite för ofta och synas väldigt sällan för sina misstag, skriver Fredrik Glader, Luleås damtränare i SDHL, på twitter och utvecklar:

– Men många ser inte misstagen han gör som blir baklängesmål eller tvingar sitt lag att spela i egen zon med farligheter mot sig. Utan man fastnar vid ett mål han gör som är snyggt istället. Eller en dribbling som är snygg. Och bedöms helt annorlunda än andra spelare.

Misstag i fjolårets bronsmatch

I JVM för ett år sedan hade inte unge Dahlin turen med sig i bronsmatchen.

Han fick inte fram en passning efter ett missförstånd med Alexander Nylander – och emellan hann ryske Denis Guryanov som satte pucken fram till 2–1 mellan benen på Felix Sandström.

Och efterspelet, när ingen tröstade Dahlin, fick TV4:s expert Sanny Lindström att riva ifrån:

– Jag gillar inte det jag ser här. Rasmus var helt förkrossad och ingen har klappat om honom. Man vinner och förlorar som ett lag. Särskilt när det handlar om en 16-årig kille, sa han.

Följ Sverige-USA (nedsläpp 22.00) direkt!

ARTIKELN HANDLAR OM