Matchfakta 29-30/12

Calgary-Anaheim 5-2 (1-2, 2-1, 2-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-29

Första perioden: 1-0 (01.42) Dustin Boyd 3 (Eric Nystrom, Matthew Lombardi), 1-1 (06.41) Todd Bertuzzi 5 (Ryan Getzlaf, Corey Perry), spel 5 mot 4, 1-2 (17.05) George Parros 1 (Bobby Ryan, Drew Miller).

Andra perioden: 1-3 (01.15) Scott Niedermayer 1 (Doug Weight, Francois Beauchemin), spel 5 mot 4, 2-3 (11.14) Jarome Iginla 26 (Craig Conroy, Owen Nolan), 3-3 (12.48) Kristian Huselius 15 (-).

Tredje perioden: 4-3 (16.34) Jarome Iginla 27 (Kristian Huselius, Craig Conroy), spel 5 mot 4, 5-3 (18.54) Kristian Huselius 16 (Jarome Iginla, Craig Conroy), spel 5 mot 6.

Skott: 35-32 (6-16, 14-9, 15-7)

Utvisningar, Calgary: 8x2 min, 2x5 min. Anaheim: 10x2 min, 2x5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 90,6%, istid 60.00

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 88,2%, istid 59.37

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 2, 0, +1, 24.38

Kristian Huselius, f, Calgary 2, 1, 4, 0, +2, 20.31

Matchen: Efter drygt en minut av den andra perioden satte Scott Niedermayer 3-1 (första målet för säsongen) för regerande mästaren Anaheim som toppat formen sedan Niedermayers återkomst för sex matcher sedan.

Det såg ut som om Ducks gick mot en ny seger, men duon Jarome Iginla och Kristina Huselius fixade en imponerande vändning för Calgary.

Båda gjorde varsitt mål i den andra perioden och såg till att 1-3 blev 3-3.

Och i den tredje perioden inträffade detsamma. Först 4-3 av Iginla innan Huselius avslutade med 5-3 i tom bur. Båda hade dessutom varsitt assist till ett av kedjekompisens mål.

Detta var en välbehövlig hemmaseger för Calgary. Innan nattens matchen hade Flames tre raka förluster i Pengrowth Saddledome.

Dallas-St. Louis 5-4 (2-1, 0-0, 2-3, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (08.14) Niklas Hagman 14 (Jussi Jokinen, Jeff Halpern), 2-0 (09.01) Stu Barnes 4 (Sergei Zubov, Jeff Halpern), 2-1 (13.15) David Perron 7 (Keith Tkachuk, Lee Stempniak).

Tredje perioden: 3-1 (04.01) Mike Modano 12 (Jeff Halpern), 3-2 (05.36) Paul Kariya 9 (-), 3-3 (10.31) Paul Kariya 10 (Brad Boyes, Keith Tkachuk), 4-3 (14.59) Mike Ribeiro 21 (Brenden Morrow, Stephane Robidas), 4-4 (19.49) Paul Kariya 11 (Lee Stempniak), spel 6 mot 5.

Straff: 5-4 Mike Modano.

Skott: 26-31 (8-8, 7-7, 11-14)

Utvisningar, Dallas: 4x2 min. St. Louis: 6x2 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center)

Målvakter: Dallas: Mike Smith 87,1%, istid 64.57

St. Louis: Hannu Toivonen 84,6%, istid 64.03

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 0, -1, 19.38

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 11.49

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 1, 0, +1, 07.53

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 1, 2, -1, 23.09

Matchen: Mike Modanos 3-1 efter fyra minuter av den tredje perioden såg ut som ett matchavgörande mål. Ett stabilt Dallas hade matchen under kontroll.

Men St. Louis och ettrige Paul Kariya ville annat. Kariya reducerade till 2-3, kvitterade till 3-3 för att åter se Dallas ta ledningen genom Mike Ribeiro. Då slog Kariya till för tredje gången i den tredje perioden. 4-4-målet kom med bara 10,7 sekunder kvar av matchen.

– Vi har sett det förut. Han är en bra spelare, sa Mike Modano om Kariya.

Sedan väntade en mållös förlängning och i straffläggningen handlade det om samma spelare igen. Paul Kariyas straff räddades av Dallas målvakt Mike Smith.

– En hämnd, flinade Mike Smith samtidigt besviken över att släppt in tre Kariya-mål i den tredje perioden.

– Det är egentligen inte så här du vill vinna hockeymatcher. Men vi vann och det är det viktigaste, fortsatte Smith.

För seger blev det, ja. Och han som nämndes först i denna text som en trolig matchhjälte blev det också till slut: Mike Modano. Veterananfallaren var den enda som lyckades sätta en straff. Hans skott gick över målvakten Hannu Toivonens benskydd.

Paul Kariyas hattrick var hans tionde i karriären (senast den 18 april 2006) och kanadensaren är nu uppe i totalt 900 NHL-poäng.

– Alla gånger som du kan bidra är det fint. Jag har inte spelat så bra, speciellt de fyra, fem senaste matcherna. Det var fint att hjälpa laget att få en poäng, men klart vi är besvikna att vi inte lyckades få två, sa Paul Kariya till AP.

Phoenix-Detroit 2-4 (0-1, 2-1, 0-2)

Första perioden: 0-1 (15.12) Mikael Samuelsson 6 (Jiri Hudler, Nicklas Lidström).

Andra perioden: 1-1 (09.44) Ed Jovanovski 3 (Radim Vrbata, Zbynek Michalek), 2-1 (10.09) Radim Vrbata 14, straff, 2-2 (18.26) Brian Rafalski 6 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström), spel 4 mot 3.

Tredje perioden: 2-3 (15.54) Pavel Datsyuk 15 (Niklas Kronwall), 2-4 (19.25) Kris Draper 7 (Pavel Datsyuk, Valtteri Filppula), spel 5 mot 6.

Skott: 34-35 (7-12, 14-9, 13-14)

Utvisningar, Phoenix: 3x2 min. Detroit: 4x2 min.

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 2, 2, 0, 17.39

Matchen: Pavel Datsyuk saknar fortfarande sina ordinarie kedjekompisar Henrik Zetterberg och Tomas Holmström - båda har nu missat fyra raka matcher på grund av ryggskadan (Zetterberg) och knäskadan (Holmström).

Men det hindrar inte Datsyuk från att briljera. I natt blev det ett mål och två assist från ryssens klubba - direkt matchavgörande förstås.

– Vi har några killar borta och jag vet att jag måste stiga fram, sa Pavel Datsyuk till AP.

Detroits lagkapten Nicklas Lidström var liksom flera andra imponerad över spelgeniet från Ryssland.

– Pavel steg verkligen fram när vi behövde honom. Han har förmågan att bara se till att saker händer. Han vet hur man håller kontroll över pucken och får iväg skotten, sa Nicklas Lidström.

”Lidas” själv gjorde en stormatch. Två nya assist i protokollet och +3 i plus/minusstatistiken när Red Wings nu tog fjärde raka segern och den sjätte på de senaste sju matcherna.

Mikael Samuelsson inledde Detroits målskytte när han satte 1-0 drygt 15 minuter in i den första perioden. Samuelsson tog vara på Jiri Hudlers fina passning och satte pucken nära den högra stolpen för säsongens sjätte mål.

Men matchens lirare var utan tvekan Pavel Datsyuk och coachen Mike Babcock njöt av att se stjärnan dominera.

– Han spelar på en annan nivå. Han möter oftast mot motståndarnas bästa femma och just nu spelar han ut dem, sa Mike Babcock.

Nashville-San Jose 2-5 (0-1, 2-1, 0-3)

Första perioden: 0-1 (10.25) Marcel Goc 2 (Patrick Marleau, Steve Bernier).

Andra perioden: 1-1 (01.07) J.P. Dumont 11 (Alexander Radulov, Radek Bonk), 2-1 (06.31) Kevin Klein 1 (Greg Zanon), 2-2 (12.04) Craig Rivet 2 (Milan Michalek, Joe Thornton).

Tredje perioden: 2-3 (04.00) Matt Carle 2 (Milan Michalek, Steve Bernier), spel 5 mot 4, 2-4 (08.25) Torrey Mitchell 7 (Pat Rissmiller), 2-5 (14.16) Steve Bernier 9 (Matt Carle, Joe Thornton).

Skott: 21-29 (5-10, 10-9, 6-10)

Utvisningar, Nashville: 4x2 min. San Jose: 6x2 min.

Publik: 13 298 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Chris Mason 82,8%, istid 59.53

San Jose: Evgeni Nabokov 90,5%, istid 60.00

Inga svenskar på isen.

Matchen: Sannsagan San Jose fortsätter. På bortaplan, alltså. I natt kom sannslösa nionde raka segern.

Det definitiva rycket kom i den tredje perioden när hajarna gick från 2-2 till 5-2 och dominerade händelserna på isen.

Steve Bernier blev bäste poängplockare med ett mål (avslutande 5-2) och två assist (till Marcel Gocs 1-0 och matchavgörande 3-2 av Matt Carle).

– Vi måste har tålamod på bortaplan. Predators gjorde två snabba mål på oss, men vad hände? Jo, vill höll oss till vårt spel och det fungerar, sa Marcel Goc till AP.

2-2-målskytten Craig Rivet sammanfattade San Joses hemlighet på bortais.

– I vårt lag känner vi stolthet i att spela defensivt i första hand, sa Rivet.

Nashvilles coach Barry Trotz skyllde förlusten på målvakten Chris Mason.

– Jag tycker inte att målvaktsspelet i den tredje perioden var vad du behöver. Men vi kan också beskylla alla spelare för alla förluster. Alla måste bidra, sa Barry Trotz.

Minnesota-Edmonton 5-4 (1-2, 1-2, 2-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (01.23) Joni Pitkänen 6 (Marty Reasoner, Kyle Brodziak), spel 4 mot 5, 0-2 (15.45) Andrew Cogliano 7 (Ethan Moreau, Fernando Pisani), 1-2 (17.53) Kim Johnsson 2 (Eric Belanger, Pierre-Marc Bouchard), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-3 (04.40) Fernando Pisani 3 (Dustin Penner, Sheldon Souray), spel 5 mot 4, 1-4 (08.35) Jarret Stoll 4 (Kyle Brodziak), spel 4 mot 5, 2-4 (17.33) Brian Rolston 14 (Pavol Demitra, Sean Hill).

Tredje perioden: 3-4 (04.44) Marian Gaborik 19 (Mark Parrish, Petteri Nummelin), 4-4 (14.52) Brent Burns 8 (Pierre-Marc Bouchard).

Förlängning: 5-4 (01.50) Petteri Nummelin 2 (Pierre-Marc Bouchard, Brian Rolston), spel 4 mot 3.

Skott: 35-27 (15-11, 7-10, 10-6, 3-0)

Utvisningar, Minnesota: 3x2 min. Edmonton: 5x2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 85,2%, istid 61.25

Edmonton: Dwayne Roloson 85,7%, istid 61.50

Kim Johnsson, b, Minnesota 1, 0, 3, 0, -1, 22.07

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 0, 2, -1, 17.20

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 0, 0, 0, 04.00

Matchen: Minnesota låg risigt till i mitten av den andra perioden när Jarret Stoll gjorde 4-1 för Edmonton i spel fyra mot fem. Det var Oilers andra mål i numerärt underläge i matchen - något som inget lag tidigare lyckats göra mot Minnesota i klubbens relativt korta historia.

Men hemmalaget kom igen. Först reducerade Brian Rolston till 2-4 i slutet av den andra perioden. Ett mål som gav Wilds ännu mer energi inför den sista perioden.

Marian Gaborik och Brent Burns fixade rättvist till en förlängning och där avgjorde spelskicklige backen Petteri Nummelin i spel fyra mot tre.

– Det var desperat hockey, konstaterade 4-4-målskytten Brent Burns och hyllade samtidigt motståndarmålvakten Dwayne Roloson.

– Han är en världsklassmålvakt. Men om du inte skjuter kommer du inte heller att göra mål på honom, sa Burns.

Minerna i Edmonton var bistra efteråt. En 4-1-ledning och två viktiga poäng reducerades till en poäng och ett knäck för självförtroendet.

Vi lutade oss tillbaka och lät dem ta matchen ifrån oss och det är precis tvärtemot vad du borde göra. En riktig besvikelse, sa Kyle Brodziak som hade två assist i matchen.

Kim Johnsson reducerade till 1-2 i den första perioden - svenskens blott andra mål denna säsong.

Toronto-NY Rangers 1-6 (0-2, 0-3, 1-1)

Första perioden: 0-1 (12.29) Blair Betts 2 (Colton Orr, Paul Mara), 0-2 (15.35) Jaromir Jagr 10 (Michal Rozsival, Brandon Dubinsky), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 0-3 (03.58) Petr Prucha 3 (Sean Avery, Martin Straka), spel 5 mot 4, 0-4 (07.54) Brendan Shanahan 13 (Jaromir Jagr, Scott Gomez), spel 5 mot 3, 0-5 (10.31) Martin Straka 7 (Jaromir Jagr, Brandon Dubinsky), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 0-6 (01.09) Petr Prucha 4 (Brandon Dubinsky, Jaromir Jagr), spel 5 mot 4, 1-6 (08.20) Darcy Tucker 4 (Mark Bell, Ian White).

Skott: 28-34 (8-13, 9-17, 11-4)

Utvisningar, Toronto: 10x2 min, 1x5 min, 1x10 min. NY Rangers: 2x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 408 (i Air Canada Centre)

Målvakter: Toronto: Andrew Rayvroft 82,8%, istid 30.03

Toronto: Scott Clemmensen 80,0%, istid 29.57

NY Rangers: Steve Valiquette 96,4%, istid 60.00

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 5, 2, 0, 17.29

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 2, 0, 16.23

Matchen: Toronto blev överkört av ett hypereffektivt NY Rangers. Fem av Rangers mål kom i power play och två av dem kom från en skräll - den 25-årige tjecken Petr Prucha.

Prucha hade inte gjort mål på 17 raka matcher och totalt på säsongens 36 matcher hade han noterats för blygsamma två fullträffar. Nu, i den 37:e matchen, dubblades den skörden.

– Det är ett mirakel. Jag har väntat på det en lång tid och jag vill bara fortsätta göra mål och få lite självförtroende. Mitt självförtroende har varit skakigt framför målet och jag har inte kunnat göra mål. Nu är jag bara så glad, sa Petr Prucha till AP.

Det blev dock en annan tjeck som fick priset som matchens lirare. Veteranforwarden Jaromir Jagr gjorde ett mål och bidrog med tre passningspoäng.

– Det var första gången på ungefär tio matcher som vi hade någonting på gång i power play. I alla fall vår uppställning. Det var det som vann matchen åt oss, sa Jaromir Jagr.

Förstemålvakten Henrik Lundqvist vilade. Istället gjorde Steve Valiquette en ny imponerande insats som gav hans andra seger för säsongen - även denna gång i Toronto där hans föräldrar bor.

– Förmodligen vår bästa insats i år. Det är någonting med att komma till Toronto med all hockeyhistoria, sa Steve Valiquette som förmodligen får stiga åt sidan igen när Rangers möter Montreal hemma på söndag.

Ottawa-Washington 6-8 (1-2, 1-3, 4-3)

Första perioden: 0-1 (01.01) Alexander Semin 6 (-), 0-2 (04.44) Alex Ovechkin 27 (Mike Green, Alexander Semin), spel 5 mot 4, 1-2 (12.13) Daniel Alfredsson 23 (Wade Redden, Dany Heatley), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-3 (03.13) Alex Ovechkin 28 (Tom Poti, Nicklas Bäckström), 1-4 (06.41) Michael Nylander 8 (Nicklas Bäckström, Mike Green), spel 5 mot 4, 2-4 (10.06) Daniel Alfredsson 24, straff, spel 4 mot 5, 2-5 (19.57) Nicklas Bäckström 7 (Viktor Kozlov, Alex Ovechkin).

Tredje perioden: 3-5 (04.08) Jason Spezza 14 (-), 4-5 (06.41) Mike Fisher 12 (Daniel Alfredsson, Chris Phillips), spel 4 mot 5, 4-6 (09.13) Michael Nylander 9 (Alexander Semin, Tomas Fleischmann), 5-6 (12.36) Mike Fisher 13 (Wade Redden, Dany Heatley), spel 5 mot 4, 5-7 (13.46) Alex Ovechkin 29 (Jeff Schultz), 6-7 (17.55) Mike Fisher 14 (Joe Corvo, Wade Redden), 6-8 (19.32) Alex Ovechkin 30 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 22-30 (2-11, 8-12, 12-7)

Utvisningar, Ottawa: 5x2 min, 1x5 min. Washington: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 20 296 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 75,9%, istid 58.10

Washington: Olaf Kolzig 72,7%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 2, 1, 3, 0, +3, 26.23

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 2, 2, 4, +1, 18.27

Michael Nylander, f, Washington 2, 0, 3, 0, +1, 17.32

Matchen: En stor svenskafton i Ottawa: Hemmalagets kapten Daniel Alfredsson gjorde två mål, likaså Washingtons Michael Nylander och ”Nyllets” lagkamrat Nicklas Bäckström lyckades producera tre poäng 1+2).

Men de tre svenskarna hamnade i skuggan av en lysande superstjärna: Alexander Ovechkin.

Ryssen gjorde fyra mål i den halvgalna matchen och blev därmed den andre spelaren denna säsong att ha nått 30 mål - först var landsmannen Ilya Kovalchuk i Atlanta.

– Mina föräldrar var här, de anlände från Moskva och jag var laddad. Det var härligt, sa Alexander Ovechkin till AP.

Washington rivstartade i den första perioden (11-2 i skott) och gick snabbt upp till 2-0. Alfredsson reducerade innan pausvilan, men Capitals fortsatte sin offensiva ishockey i den andra perioden. Ovechkin, Nylander och Bäckström gjorde varsitt mål och tog laget till en 5-2-ledning.

Ottawa gav inte upp utan reducerade fyra gånger (!) i den sista perioden - först genom Jason Spezza och sedan tre raka mål av Mike Fisher. Men det räckte inte, för däremellan hade Nylander och Ovechkin slagit till igen. Ryssen punkterade sedan matchen i tom bur.

Imponerande var att Ovechkin spelade halvskadad. Ett sår på benet syddes ihop efter förlusten mot Pittsburgh (3-4) senast.

– Ja, det störde mig. Jag hade lite ont, men det är okej. Jag känner mig ganska bra nu, sa Alexander Ovechkin.

NY Islanders-New Jersey 5-2 (1-0, 1-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (05.03) Chris Campoli 5 (Richard Park, Ruslan Fedotenko), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 2-0 (12.02) Marc-Andre Bergeron 4 (Chris Campoli, Richard Park), spel 5 mot 4, 2-1 (19.35) Zach Parise 16 (Brian Gionta, Mike Mottau).

Tredje perioden: 2-2 (03.59) John Madden 12 (Sheldon Brookbank, Zach Parise), 3-2 (11.43) Andy Sutton 1 (Mike Sillinger, Trent Hunter), 4-2 (15.01) Sean Bergenheim 2 (Miroslav Satan, Andy Sutton), 5-2 (19.44) Mike Comrie 12 (Mike Sillinger, Trent Hunter), spel 5 mot 6.

Skott: 33-29 (7-10, 14-6, 12-13)

Utvisningar, NY Islanders: 4x2 min, 3x5 min. New Jersey: 4x2 min, 3x5 min.

Publik: 16 234 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Wade Dubielewicz 93,1%, istid 60.00

New Jersey: Martin Brodeur 87,5%, istid 58.40

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 2, 0, 0, 17.02

Matchen: Islanders har det enkelt mot rivalen New Jersey. I natt kom fjärde raka segern mot division-ettan och matchen avgjordes av en anonym hemmaback.

Andy Sutton satte säsongen första mål efter drygt halva den tredje perioden, assisterad av Mike Sillinger.

– Jag tror det är mitt första matchavgörande mål någonsin. Killar som Trent Hunter och Mike Sillinger förtjänar mycket beröm för sättet de behandlar pucken på. Hunter hade den, gav tillbaka den till Silly… jag försökte bara vara där och Silly hittade mig och jag bara sköt så hårt jag kunde, sa Andy Sutton om 3-2-målet.

Sutton var även med i förarbetet till Sean Bergenheims 4-2 och Mike Comrie avslutade Islanders triumf med att sätta 5-2 i tom bur - assisterad av duon Sillinger/Hunter.

– Matcher som denna är ett hårt slag. Vi fortsätter göra det svårare för oss själva när vi förlorar mot lagen i vår egen division, sa Devils målvakt Martin Brodeur.

Islanders keeper Wade Dubielewicz, som ersatt skadade Rick DiPietro, fick också beröm för insatsen.

– Jag kände mig ganska bra. Jag hade inte haft en enda seger när jag startat i år. Vårt lag, vår grupp, spelade en smart match i kväll, sa Wade Dubielewicz.

Columbus-Carolina 4-1 (0-0, 3-0, 1-1)

Andra perioden: 1-0 (02.06) Nikolai Zherdev 14 (-), 2-0 (06.45) Rostislav Klesla 4 (Ron Hainsey, Nikolai Zherdev), spel 5 mot 4, 3-0 (14.02) Nikolai Zherdev 15 (Rick Nash).

Tredje perioden: 3-1 (02.50) Eric Staal 20 (Ray Whitney), spel 5 mot 4, 4-1 (19.50) Kris Beech 5 (Nikolai Zherdev).

Skott: 23-24 (9-7, 11-6, 3-11)

Utvisningar, Columbus: 4x2 min, 1x5 min. Carolina: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 453 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 95,8%, istid 60.00

Carolina: Cam Ward 85,0%, istid 40.00

Carolina: John Grahame 100%, istid 18.59

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, -3, 20.42

Matchen: En spelare lyste mycket starkare än alla andra i Nationwide Arena. Den 23-årige ukrainaren Nikolai Zherdev gjorde två underbara mål och bidrog med två assist till Columbus två övriga mål. Fyra poäng är nytt personligt NHL-rekord för Zherdev.

– Han har greppat hur han ska spela och agera. Det har varit en lång väg, sa lagkompisen Rostislav Klesla som gjorde 2-0-målet om lagkamraten Zherdev.

Ukrainaren inledde målskyttet i den andra perioden. Och vilket mål sedan. Han tog hand om pucken bakom eget mål och satte full fart. Zherdev passerade samtliga fem Carolina-spelare innan han slog in ett lågt skott bakom målvakten Cam Ward.

Columbus coach Ken Hitchcock var lyrisk över det genialiska målet.

– Han är lika bra med pucken som vilken spelare som helst i NHL. Han kan göra saker som väldigt få spelare i världen gör och han gör det i full fart, sa Ken Hitchcock.

Zherdevs andra mål, som innebar 3-0, var ett friläge där han snyggt fintade ett skott, lade upp pucken på backhandsidan och lyfte in den högt bakom en grundlurad Cam Ward.

Carolinas coach Peter Laviolette sa inte så mycket om Zherdevs uppvisning i matchen utan konstaterade bara kallt:

– Alla måste bli bätte. Alla.

Atlanta-Boston 5-0 (3-0, 2-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (07.50) Slava Kozlov 11 (Eric Perrin), 2-0 (09.22) Bobby Holik 4 (-), 3-0 (16.45) Pascal Dupuis 6 (Colin Stuart).

Andra perioden: 4-0 (11.05) Ilya Kovalchuk 32 (Alexei Zhitnik, Marian Hossa), spel 5 mot 4, 5-0 (13.48) Alexei Zhitnik 1 (Mark Recchi, Ilya Kovalchuk).

Skott: 29-26 (13-12, 10-6, 6-8)

Utvisningar, Atlanta: 3x2 min, 2x5 min. Boston: 5x2 min, 2x5 min.

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 3, 0, -1, 18.00

Matchen: Atlanta gav inte formsvaga Boston en chans. Efter den första intensiva perioden hade hemmalaget ryckt till sig en 3-0-ledning och när sedan målvakten Kari Lehtonen täppte till alla luckor var segern odiskutabel.

– Det var viktigt för oss att etablera tempot tidigt i matchen och killarna kom ut och gjorde ett fantastiskt jobb, sa Atlantas coach Don Waddell till AP.

Kari Lehtonens nolla var den andra för denna säsong och den nionde totalt i NHL-karriären. Framför allt minns vi en makalös räddning då Lehtonen räddade ett friläge mot Marco Sturm i mitten av den andra perioden.

– I kväll spelade vi på samma sätt som i den förra matchen, men nu blev det 5-0, sa Kari Lehtonen och tänkte på den onödiga förlusten mot Florida (3-5) häromdagen.

– Det var kul att se att det gick den här vägen nu. Killarna spelade mycket bra framför mig. Normalt sett, när det står 5-0 efter två perioder, blir det lite slappt, sa Lehtonen vidare.

Ilya Kovalchuk gjorde sitt 32:a mål (bäst i NHL) när han satte 4-0 i power play i mitten av den andra perioden och ryssen hann också med att assistera till Alexei Zhitniks första mål för säsongen som gav slutresultatet 5-0.

För Boston ser det tungt ut - nattens förlust var den sjätte raka och formsvackan är riktigt djup.

– Vi försöker vända på det, men det var inte tillräckligt i kväll. Vi måste hålla ihop och inte bli frustrerade, sa målvakten Alex Auld som byttes ut efter den miserabla första perioden.

Pittsburgh-Buffalo 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (00.12) Colby Armstrong 5 (Sidney Crosby, Darryl Sydor).

Tredje perioden: 2-0 (19.39) Evgeni Malkin 15 (Sidney Crosby, Colby Armstrong), spel 5 mot 6.

Skott: 25-26 (8-8, 8-8, 9-10)

Utvisningar, Pittsburgh: 4x2 min. Buffalo: 4x2 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 100%, istid 60.00

Buffalo: Ryan Miller 95,8%, istid 59.26

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 0, 0, 20.09

Matchen: Reservmålvakten Ty Conklin växer mer och mer. I natt kom Conklins fjärde raka seger - och hans första nolla sedan 3 januari 2006 då han tillhörde Edmonton.

Conklin räddade 26 skott och fick mycket hjälp av backarna som rensade bort alla returer.

– Klart att segern var det bästa, men det är skönt för laget att få en nolla också, sa Ty Conklin till AP.

Sidney Crosby låg bakom båda Penguins-målen. Det första tidigt i den andra perioden (Colby Armstrong) och det andra i tom bur i slutminuten av Evgeni Malkin. Och lagkapten Crosby var inte sen med att hylla målvakten Ty Conklin.

– Han är säker där bak, vissa situationer agerar han nästa som en tredje back. Mot ett snabbt lag som Buffalo hjälper det mycket att ha en målvakt som kan behandla pucken. Vi gjorde ett bra jobb som inte gav dem så många chanser, sa Sidney Crosby.

Conklin har fått chansen sedan förstemålvakten Marc-Andre Fleury vristskadades (borta i en månad till) och andremålvakten Dany Sabourin misslyckats i några matcher.

En NHL-karriär kan ha tagit slut i natt. Pittsburghs veteranforward Gary Roberts, 41, bröt benet i mitten av den andra perioden sedan han tacklats av Buffalos Tim Connoly.

– De unga spelarna måste kompensera för ledarskapet som vi inte kommer att ha från Gary Roberts och vi vet inte för hur lång tid, sa Pittsburghs coach Michel Therrien.

Colorado–Los Angeles 1–3 (1–0, 0–0, 0–3)

Första perioden: 1–0 (12.35) Jordan Leopold (2) (Wojtek Wolski, Scott Hannan).

Tredje perioden: 1–1 (10.13) Derek Armstrong (3) (Alexander Frolov, Ladislav Nagy), 1–2 (11.30) Scott Thornton (3) (Jeff Giuliano, Jack Johnson), 1–3 (19.43) Anze Kopitar (16) (Dustin Brown, Patrick O'Sullivan) i tom målbur.

Skott: 30–23 (13–5, 9–5, 8–13)

Utvisningar, Colorado: 2X2 + 1X5+10. Los Angeles: 2X2 + 1X5

Målvakter, Colorado: Jose Theodore, 90,9% istid 59,22.

Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin, 96,7% istid 59,58

Matchen: Kings vände matchen på 1.17 i den sista perioden och bröt därmed en åtta matcher lång förlustrad när man besegrade Colorado på bortaplan.

Colorado plockade ut målvakten med en knapp minut kvar, men det resulterade bara i att Sverigebekantingen Anze Kopitar kunde slå in trean i tom målbur.

I Colorado saknas lagkaptenen Joe Sakic som opererades i fredag och beräknas vara tillbaka om mellan åtta och tolv veckor.

En spelare av något hårdare virke i Colorado är Andrew Brunette som gjorde sin 409:e raka match. Den längsta obrutna raden av någon nu aktiv NHL-spelare.

Philadelphia-Tampa Bay 4-2 (1-1, 1-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (07:13) Joffrey Lupul 16, straff, 1-1 (11:44) Vincent Lecavalier 26 (Martin St. Louis, Brad Richards) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-1 (19.04) Mike Knuble 11 (Jeff Carter, Joffrey Lupul) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-1 (00.31) Scott Hartnell 6 (Braydon Coburn, Joffrey Lupul) spel fem mot fyra, 4-1 (04.17) Kimmo Timonen 5 (Daniel Briere, R.J. Umberger), 4-2 (08.08) Vaclav Prospal 17 (Doug Janik, Martin St. Louis).
Skott: 22-33 (6-14, 9-10, 7-9)
Utvisningar: Philadelphia: 6x2 min, 1x5 min. Tampa Bay: 6x2 min, 1x5 min.
Målvakter: Philadelphia: Matt Biron 93.9%, istid 59.53
Tampa Bay: Karri Ramo 81.8%, istid 59.12
Andreas Karlsson 0, 0, 0, 0, 0, 3:12
Matchen: Philadelphia tog en övertygande seger mot Tampa Bay. Joffrey Lupul var en av segerorganisatörerna med ett mål och två assist - power play hette den andra.

Lupul satte 1-0 på straff innan Tampas målkung Vincent Lecavalier gjorde sitt 26:e mål för säsongen och kvitterade. Hemmalaget tryckte på långa stunder med Matt Biron i Flyers-buren storspelade. Och när Philadelphia fick chansen i power play small det direkt.

Mike Knuble och Scott Hartnell gjorde varsitt mål med en man mer på isen innan finske backklippan Kimmo Timonen definitivt spikade igen kistan med sitt 4-1-mål.

Matt Biron stod för 31 räddningar och överglänste Tampa Bays rookie Karri Ramo.