Waltin i dag: Canada Cup är mitt största minne

HOCKEY

Efter uppehållet – nu vill han träna ett lag igen

Efter över 30 år med ishockeyn fick Mats Waltin nog.

Sedan han tvingades lämna Klagenfurt i november förra året har han tagit en timeout från sporten som trollbundit den gamle backeleganten.

– Det var på tiden och väldigt välbehövligt. Jag har gjort sånt som jag inte hunnit med förut.

Sen lägger han till:

– Men nästa år tränar jag gärna ett lag igen...

Foto: GULDCOACH 2001 Mats Waltin och Hardy Nilsson förde Djurgården till två raka SM-guld (200o och 2001). Och nu flaggar den förre guldtränaren för en comeback som coach.

Han blev ”Super-Mats” med hela svenska folket.

Och när vi i dag ber Mats Waltin, 53, själv blicka i backspegeln riktigt hör man hur kul han tyckte den aktiva tiden var.

– Det fanns så många härliga lirare på den tiden. Leksand, med Åhlberg och Söderström och allt vad de hette, var ju härliga att möta. Och Brynäs, med ”Krobbe”, Canderyd och Martin Karlsson. Sen hade vi ju själva en hel drös med profiler. Det var nog lättare för publiken att identifiera sig med dåtidens stjärnor. Spelarna var ju mer trogna sina klubbar på den tiden.

Bästa minnet på isen?

– Canada Cup 1976. Det var en stor ära att få vara med bland alla kanonspelarna, inte minst att möta alla kanadensare som då var på topp i NHL. Dessutom fick jag spela rätt mycket, det var verkligen kul.

– Men det är klart, Djurgårdens SM-guld 1983 var också en höjdare. Då hade jag hållt på så många år utan att få det där guldet och man hade nästan gett upp och tänkte ”Vad fan, ska man aldrig får det där guldet nån gång”.

– Sen måste man ju ändå säga att det var ganska häftigt att få spela mot Charlamov och Petrov och de andra. De var ju helt omöjliga på den tiden, ryssarna.

Djurgården eller SSK – vilken klubb ligger dig närmast om hjärtat?

– Djurgården, helt klart. När jag var liten knatte var det samlarbilder och sånt som gällde. Djurgården har alltid varit mitt lag, men det är klart att jag har många fina minnen från SSK-tiden också.

Efter att du fick gå från Klagenfurt – hur har din kontakt med ishockeyn varit?

– Måttlig. Förra året såg väl två-tre matcher live i månaden, inte mer. Men intresset stegrades när Södertälje spelade i kvalserien.

Waltin är alltså nu arbetslös. Men han erkänner att han fått ”brinnet” tillbaka under den långa timeouten.

– Nästa år tränar jag gärna ett lag igen...

PeO Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM