Ärendet lades ner – kan dömas ändå

HOCKEY

Utredningen mot Björklövenspelaren granskas och kan återupptas

Utredningen lades ner.

Men nu kan hockeyspelaren i Björklöven, som misstänktes ha ofredat två kvinnor, dömas – trots allt.

Ärendet har hamnat hos polisens Särskilda utredningen och kan återupptas.

– De tittar på det material som finns, säger Börje Öhman, presstalesman vid regionledningscentralen.

Det var under en lagfest förra helgen som en hockeyspelare i Björklöven greps och polisanmäldes för bland annat ofredande av två kvinnor på en nattklubb i Östersund.

Spelaren ska ha tagit en ev kvinnorna på brösten och rumpan samt knuffat och slagit den andra kvinnan.

Kort senare meddelade dock jourhavande förundersökningsledare Mikael Lundberg att det inte gick att styrka uppsåt till brotten och utredningen lades ner

Lundbergs motivering väckte starka reaktioner:

– Det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, sa Lundberg bland annat till Expressen.

Vittnet träder fram

Uttalandet skapade en våg av kritik och ett av polisens vittnen, bartendern Simon Hagen, träder nu också fram och kritiserar polisens arbete.

– Jag stod precis på andra sidan bardisken. Han tar tag i tjejen och slänger ner henne i golvet bakom bardisken. Då hoppade jag över bardisken och ser hur han ligger ovanpå tjejen och håller om hennes huvud i något typ av brottargrepp, säger han till Sveriges Radio och berättar att kastet var våldsamt.

– Det var hemskt. För mig är det grovt våld. Jag blir upprörd eftersom jag anser att jag såg hela situationen, och jag tycker inte det är försvarbart att han har gjort det här.

Efter den senaste tidens uppmärksammade turer utreds nu Mikael Lundbergs utredning.

Kan återupptas

Ärendet har överlämnandet till polisens Särskilda utredningar.

– Det är en rutin hos oss. När ett beslut, eller ett arbete, ifrågasätts ska inte vi själva avgöra om det varit rätt eller fel. Då finns möjligheten att pröva ärendet hos Särskilda utredningar, säger Börje Öhman, presstalesman vid regionledningscentralen, till Sportbladet.

– Frågan är om det finns en grund för nedläggningen och då måste Särskilda utredningar bedöma det och titta på det material som finns, fortsätter han.

Det innebär att hockeyspelaren i Björklöven kan dömas för sina tidigare misstankar, trots allt. Om Särskilda utredningen menar att utredningen inte varit korrekt återupptas den.

– Eller så kan målsägandet också begära omprövning. Då tas ärendet upp igen av en åklagare som får göra en bedömning, berättar Öhman.

Däremot har chefsåklagaren Mats Ericsson vid polisens avdelning för särskilda utredningar berättat för SVT Västerbotten att Mikael Lundberg inte begått tjänstefel.

ARTIKELN HANDLAR OM