NHL-säsongen 2015/2016

Här möts Foppa och Lidas i klassikermöte

Av: 

Christoffer Glader

HOCKEY

CALGARY De dominerade NHL och var bittra rivaler i slutet på 90-talet.

I natt möttes Nicklas Lidström och Peter Forsberg och de gamla fienderna från Detroit Red Wings och Colorado Avalanche igen under bar himmel i Denver.

– Det var bra att få spela mot dem (Detroit) utan att försöka döda dem, säger Peter Forsberg till NHL.com.

Peter Forsberg, Patrick Roy, Claude Lemieux, Adam Foote och Joe Sakic mot Nicklas Lidström, Brendan Shanahan, Igor Larionov, Tomas Holmström och Steve Yzerman.

Nej, det är inte konferensfinalen 1997 som det här handlar om.

I natt drabbades nämligen legendarerna samman när Colorado Avalanches veteraner mötte Detroit Red Wings veteraner i en utomhusmatch inför 43 000 åskådare på Coors field i Denver.

Totalt tolv Hall of Fame-spelare snörade på sig skridskorna igen. Spelare som brukade avsky varandra när rivaliteten var som värst i slutet av 90-talet.

– Det var fantastiska matcher att titta på. Vi var egentligen inte särskilt fysiska lag, men när vi spelade mot varandra var det alltid något som kom fram. Du gjorde vad du var tvungen för att hjälpa ditt lag att vinna, säger Forsberg.

Assist för Foppa

Mellan 1996 och 2002 möttes de båda lagen totalt fem gånger i Stanley Cup-slutspelet och det var Detroit som var mest framgångsrikt. De fick lyfta bucklan tre gånger (1997, 1998, 2002) medan Colorado fick nöja sig med två titlar (1996, 2001).

I natt var det dock Peter Forsberg och Colorado som var det bättre laget.

Avalanche vann matchen med 5–2 och Foppa svarade för en fin assist redan efter fem minuter när han serverade Valeri Kamensky till 1–0.

”Måste hem till Nordpolen och träna”

Peter Forsberg möttes av stort jubel när spelarna presenterades inför en fullsatt arena i Denver.

Och någon hatstämning som förr i tiden blev det aldrig. Det var mest leenden, men lite gruff blev det allt. Bland annat passade Tomas Holmström på att trycka in sin gamla fiende Ray Borque i målburen.

– Det var en trevlig match, inga elakheter. Det var fint att se killarna i Detroit också för vi har stor respekt för dem. De var fantastiska spelare. Det var bra att få spela mot dem utan att försöka döda dem, säger Peter Forsberg till NHL.com.

Tomas Holmström hade också chansen att bli målskytt på straff för sitt Red Wings, men Craig Billington i Colorado-målet räddade.

– Jag fick inte upp pucken. Nu måste jag hem till Nordpolen och träna på klubbtekniken, säger ”The Demolition Man” till Detroit Free Press.

”Forsberg är som Jordan”

Nicklas Lidström var på gott humör efter matchen trots förlusten.

– Vi har mött dem så många gånger, men det känns nästan ännu mer speciellt nu att få komma tillbaka och spela med killarna som man haft så mycket framgångar med. Det är en helt annan atmosfär nu, men det är fortfarande väldigt roligt att vara tillbaka här, säger ”Lidas” till Detroit Free Press.

Peter Forsberg hyllades i natt både av kommentatorer och lagkamraten Dan Hinote.

– Han är som Michael Jordan, det försvinner aldrig. Han har inte tappat touchen än, säger Hinote till Sportsnet.

I natt möts dagens upplagor av Colorado Avalanche och Detroit Red Wings i säsongens sista utomhusmatch.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Så många miljoner har NHL-stjärnorna tjänat under karriären

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL-säsongen 2015/2016

Peter Forsberg

Nicklas Lidström

Detroit Red Wings

Colorado Avalanche

NHL