SDHL Svenska damhockeyligan

Osannolika glappet – skiljer sex matcher: ”Väldigt tråkigt”

avJacob Larsson

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Grahn

Modo leder SDHL – nio poäng före Luleå.

Men om Luleå vinner sina hängmatcher leder i stället norrbottningarna med nio (!) poäng.

Laget har sex matcher färre spelade än Modo.

– Det är väldigt tråkigt. Man vet inte var man ligger i tabellen, säger målvaktsstjärnan Sara Grahn till Sportbladet.

Att tabellen är ojämn märks även i bottenskiktet. Där har AIK – för närvarande på den sista slutspelsplatsen – spelat ihop 20 poäng och har sju poäng ner till SDE på kvalplats.

Ett ganska behagligt avstånd? Förmodligen, speciellt om man dessutom har två matcher till godo – som stockholmarna har.

”Borde vara bättre”

Den haltande tabellen är dock inget nytt för spelarna i serien.

– Det har varit så i många år. Det är inget man går runt och tänker på, men det är väldigt tråkigt att det är så, säger landslagsstjärnan Sara Grahn till Sportbladet.

– Man vet ju inte var man ligger i tabellen. Sex matcher är ändå ganska mycket.

Hon säger att ligan behöver utvecklas ytterligare.

– Det beror ju så klart på ekonomiska förutsättningar. Ligan har kommit långt i sitt arbete, men jag tycker ändå att det borde vara bättre än vad det är. Det här är ett tecken på att den inte är färdigutvecklad.

”Luleå leder väl ligan egentligen”

Modo leder till synes serien, nio poäng före Luleå – men eftersom att norrbottningarna har sex matcher färre spelade är det inte säkert att Modo är det bästa laget i ligan.

– Jag tror att Luleå har bättre poängsnitt än oss, så de leder väl egentligen, säger Modos sportchef Björn Edlund till Sportbladet.

Han menar också att lagen är väl införstådda med att ekonomi och resurser ställer till det, men tror att en mindre haltande tabell skulle gynna serien och damhockeyn i stort.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Björn Edlund

– Vi vill ju ha en så jämn tabell som möjligt, men det är svårt med tanke på resorna. Det kostar ju att resa. Men jag tror att det generella intresset skulle öka om man såg att det var jämnare i tabellen, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Nu tittar kanske folk på tabellen och säger ”Modo leder med nio pinnar, de är ju helt överlägsna”, men så är ju inte fallet. Skulle HV71, Leksand och Luleå vinna sina hängmatcher är det ju helt plötsligt en jämn toppstrid.

Jobbar för att lösa problemet

Angelica Lindeberg, kommersiell chef för SDHL, säger att man är medvetna om problemet och jobbar för att lösa det.

– Vi försöker verkligen att se över hur vi ska göra för att det ska bli så jämnt så möjligt. Till exempel vill vi att alla ska ha spelat lika många matcher när vi kommer till ett landslagsuppehåll, säger hon.

Målet är att få en mer intakt tabell.

– Alla vill få en så jämn serie så möjligt. Vi vill att det ska attrahera publik, och det är svårt när Modo har sex matcher fler spelade än Luleå.

ARTIKELN HANDLAR OM