Deveaux: ”Den delen som förbluffar mig”

André Deveaux talar ut – två år efter överfallet

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

André Deveaux slashade Per Helmersson över benen i det mest uppmärksammade överfallet i svensk hockeyhistoria.

Nu, två år efter incidenten, väljer Deveaux att berätta vad Mikael Gath sa bara sekunderna innan – och Rögles hemliga filminspelning.

– Han sa: ”Go, but don’t hurt anybody”, säger Deveaux enligt HD.

Det som hände på uppvärmningen inför SHL-kvalet mellan Rögle–Västerås den 26 mars 2015 är bland det mest uppmärksammade i svensk hockeyhistoria.

Tre dagar tidigare hade Deveaux blivit tacklad in i sargen av Västerås Per Helmersson och ådragit sig en förmodad hjärnskakning.

Nu skulle Deveauxs försvar komma.

Ett kortare samtal med assisterade tränaren Mikael Gath, en knackning i isen och därefter ett rapp över Helmerssons ben innan ett stort tumult uppstod.

– Jag står och kollar på vår värmning med ryggen mot Rögle och plötsligt får jag från ingenstans en sån jävla slashing rakt över vaden. Sekunden efter får jag ett slag i bakhuvudet så jag ramlar i isen, sa Helmersson till Sportbladet då.

Det sa Mikael Gath

Och nu, först två år efter det våldsamma överfallet, väljer André Deveaux att tala ut.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad berättar kanadensaren om vad Gath och han sa till varandra – bara sekunder innan överfallet.

– Han sa: ”Go, but don’t hurt anybody” [”Åk, men skada ingen”]. Jag vände mig om, slashade killen över ankeln och skrek att ingen ska tackla mig bakifrån igen.

Mikael Gath vill själv inte kommentera händelsen ytterligare, berättar han för HD.

Men Deveaux säger att han fick order av advokater att skydda Gath, annars skulle han ”inte få se en krona av sina pengar”.

Samtidigt berättar han att Rögle hade en hemlig film av händelsen – eftersom man visste att något skulle hända under uppvärmningen.

– Det fanns en videokamera. Det är den här delen i historien som fortfarande förbluffar mig. Alla pratar om den virala mobilfilmen som kom ut under matchen när vi gick upp i SHL, men ingen har nämnt kameran laget hade.

”Ångrar att allt hände”

Deveaux stängdes av i nästan elva månader – det strängaste straffet någonsin inom svensk hockey – och berättar att han är ångerfull och vad han tänkte innan överfallet.

– Jag ångrar att allt det här hände, men jag var i en omöjlig situation. Slashingen i sig själv... jag vet inte vad jag ska säga om den förutom att jag visste att något var fel med mig och att jag inte kunde riskera att bli tacklad bakifrån igen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM